Aktuális

Magyar parlament: indítvány született a dízelek betiltásáról

Egy parlamenti képviselő szerint 2020-tól a dízel-, 2025-től pedig a benzinmotoros járművek forgalmazását is meg kellene szüntetni Magyarországon.

Egy önálló képviselői indítvány értelmében nyolc év múlva minden belső égésű motoros jármű forgalmazásának véget kellene vetni Magyarországon. Sallai R. Benedek (LMP) előterjesztése több pontban foglalja össze, miképpen kellene ellehetetleníteni szinte minden, jelenleg használt gépjárművet.

Magyar Parlament: betiltaná a dízelautókat egy képviselő

Első lépésként, jövőre megemelnék a gázolaj jövedéki adóját, emellett szén-dioxid-adóval is terhelnék a CO2-ot kibocsátó üzemanyagokat. 2020-tól pedig megtiltanák a dízelüzemű személygépjárművek forgalomba hozatalát, illetve a kétszáz lóerősnél (150 kW) erősebb benzinüzemű autókét is.

Szintén 2020-tól kitiltanák a – közelebbről nem részletezett – városközpontokból a dízeleket és az EURO-IV-nél rosszabb (forgalmi engedély szerint  a 9-11-es környezetvédelmi osztály)  benzineseket.

2025-től búcsút mondhatnánk a dízel kisteherautóknak, teherautóknak  és buszoknak is. Emellett az EURO-V-nél gyengébb (forgalmiban a 12-14-es kategória) autókat is száműznék a 100 ezer lakosúnál népesebb városokból.

A képviselői indítvány – szmogriadó esetén – 2017. szeptember 1-jétől minden dízelüzemű, illetve EURO-IV-nél gyengébb környezetvédelmi kategóriájú benzinmotoros közlekedését tiltaná.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top