Aktuális

Vigyázat: promóciós csomagnak indul, a végén pedig kiderül, hogy háromszázezret kell fizetni érte

Sok vállalkozást megkeresnek promóciós ajánlatokkal, de érdemes ezekre nagyon odafigyelni, mert lehet a dologban némi csavar. A nekünk nyilatkozó cég egy doboz tisztítószert és némi irodaszert kapott, majd kiderült, hogy mindezért több mint 300 ezer forintot kellene fizetniük.

Gyanútlanul ült a munkahelyén Szokolics Attila kollégája, amikor az asztalán megcsörrent a telefon, és egy kedves hang megkérdezte, hogy küldhetnek-e a cégnek egy irodaszerekből álló promóciós csomagot. Természetesen teljesen ingyen. Az alkalmazott gyanútlanul igent mondott, majd a csomag megérkezett, azt pedig egy kollégája vette át. Igen ám, de 14 nap múlva kiderült, hogy ez 300 ezer forintba kerül a cégnek!

A dobozban volt némi post it, néhány flakon tisztítószer és valamennyi műanyag mappa, amit a köznyelv bugyiként ismer. Az összértéke olyan 20 ezer forint lehet a csomagnak, viszont a postázó cég 300 ezer forintot követel tőlünk. Eszem ágában sincs kifizetni, szerintem ez csalás, és vissza is postáztattam a dobozt, úgy, hogy hozzá sem nyúltunk. Ha pereskedni kívánnak, akkor állok elébe, fizetésről szó sem volt a telefonban, semmilyen papírunk sem volt az állítólagos megrendelésről.

Csak promóció?

 

A minket megkereső ügyintéző egy állítólagos korábbi beszélgetésre hivatkozva hívta fel a kollégámat, aki már akkor is mondta, hogy nem volt ilyen. Aztán azt hangsúlyozta, hogy ez egy promóciós csomag, teljesen ingyenes, nem jár fizetési kötelezettséggel, mire a kollégám rábólintott, oké, akkor jöhet. Bár ő kérte, hogy küldjenek e-mailben leírást a cégről és a csomagról, ilyen a mai napig nem érkezett.

Miután az oké elhangzott, a telefonos ügyintéző felajánlott egy vásárlási utalványt a kollégámnak, amelyet a mai napig nem kapott meg egyébként. Később, még ugyanazon a napon jött egy hívás, amelyben a jóváhagyás megerősítését kérték. A csomag három napra rá megérkezett hozzánk, február másodikán. Mivel a telefont intéző kolléga pont nem volt bent a telephelyünkön, ezért egy másik kolléganő vette át, aláírta és letette a dobozt.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A szállítólevélből nem kaptunk egyetlen példányt sem. Aztán február 20-án felhívta a kollégámat az ügyintéző, hogy elpostázták neki az ígért utalványt, és érdeklődnek, hogy mikor fizetjük ki a pénzt. Mivel eddig nem volt szó pénzről, ezért a kollégám igencsak meglepődött, és megkérdezte a postával foglalkozó kolléganőnket, hogy jött-e bármilyen számla ettől a cégtől.

Vissza a feladónak

Az aznapi postában valóban volt egy levél tőlük, ekkor közölte a kollégám az ügyintézővel, hogy azonnali hatállyal visszapostázzuk a csomagot, mert nem erről volt szó. Aztán azzal próbálta megzsarolni a kollégámat, hogy ők küldtek neki egy 40 ezer forintos utalványt. Mondta, hogy nem kéri, ne küldjék, de erre az volt a válasz, hogy már késő. Egyébként ez nem érkezett meg azóta sem. Aztán telefonált a csaló cég főnöke, majd küldött egy másolatot e-mailben arról a szállítólevélről, amit egy másik kollégám aláírt, és abban az állt, hogy a szállítólevél aláírásával elfogadtuk a szerződést.

Ezt mi akkor láttuk először. A szállítólevél azt tartalmazta, hogy “Jelen fuvarlevél aláírásával elismerem, hogy a feladó cégtől (… Kft.) a jelen fuvarlevéllel kiszállított és általam a mai napon átvett árut megrendeltük.” Dióhéjban ennyi a sztori, nem vagyok hajlandó kifizetni a csomagot, amit egyébként érintetlenül visszaküldtünk. Szerintem ez csalás, és szívesen bíróságra is megyek e miatt, ha kell, mert szerintem nekem van igazam. Az egészet felháborítónak tartom!” – mondta el Szokolics Attila, a megtévesztett cég vezetője az NLCafénak.

Megkerestük az említett céget telefonon, és kiderült, hogy valóban küldenek bemutatkozó csomagokat, amelyeket csak akkor kell kifizetni, ha a cég azt hasznosnak találja és megtartja. Vagyis, ha valaki nem tart rá igényt, akkor minden további nélkül visszapostázhatja. Arról nem esett szó, hogy mindez csak 14 napon belül történhet. Ennek a cégnek egyébként  az interneten több helyen is szerepel a neve, mint olyan vállalkozásé, amellyel vigyázni kell. Ezentúl tehát érdemes alaposan tájékozódni a promóciós csomagok felől, illetve alaposan átolvasni és elkérni az összes szállítólevelet.

Nagyításhoz kattints a képre!

Vigyázat: promóciós csomagnak indul, a végén pedig kiderül, hogy háromszázezret kell fizetni érte

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top