Aktuális

Egy hónapja rejtély, honnan a radioaktív jód Európa légkörében

Egyelőre senki sem tudja, hogyan és honnan került a levegőbe az a jódizotóp, amelyet még januárban érzékeltek Európa légkörében.

A jód-131 izotóp egy mesterségesen előállított radioaktív anyag, amelyet idén januárban Norvégia északi részén észleltek először, azonban azóta már Európa más területein is megjelent – írja az Independent brit lap.

Annak ellenére, hogy az első észlelés óta több mint egy hónap eltelt, csak a napokban jelentették be magát a tényt. A jód-131 jelenlétének okáról és részleteiről azonban egyelőre nem közöltek semmit.

A jód-131 izotóp szintjei az európai légkörben (Kép: IRSN.fr)
A jód-131-izotóp szintjei az európai légkörben (Kép: IRSN.fr)

Az esetet még különösebbé teszi, hogy a jód-131 jellemzően más radioaktív anyagokkal együtt, általában nukleáris robbanások során jelenik meg, most azonban más izotópot nem észleltek. Az is lehetséges, hogy a jód-131 egy vagy több olyan üzemből került a levegőbe, ahol gyógyszereket állítanak elő.

Ami még kifejezetten rejtélyes az ügyben, az az, hogy az izotóp felezési ideje rendkívül rövid, mindössze nyolc nap. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha már januárban, illetve most is észlelték az anyag jelenlétét, az arra utalhat, hogy az utolsó kibocsátás nyolc nappal ezelőtt történhetett.

A sugárvédelemmel és nukleáris biztonsággal foglalkozó francia Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire igyekezett megnyugtatni az európai lakosságot, hogy a légkörben mért jód-131-értékek nem jelentenek veszélyt, mivel nem érik el az egészségügyi határértéket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top