Aktuális

Orosz kém volt az ünnepelt magyar primadonna, Rökk Marika

Hatvan évre titkosított iratokból derült ki, hogy Rökk Marika, a náci Németország kedvelt primadonnája igazából orosz kém volt.

Rökk Marika németországi karrierje már az 1930-as évek végén beindult, előtte már ismerték a nevét Ausztriában, Franciaországban és Magyarországon is, ám az igazi sikert és ismertséget A könnyűlovasság című 1935-ös német film hozta meg számára. Azt beszélték, hogy a primadonna Adolf Hitler kedvence volt, egymással több levelet is váltottak, míg Joshep Göbbelshez gyengéd szálak is fűzték. Annyira jól simult a német vezetéshez, hogy a háború után két évre eltiltották a filmezéstől korábbi kapcsolatai miatt.

A most előkerült dokumentumok szerint a Rökk Marika az 1940-es évektől kezdve az orosz KGB ügynöke volt, és folyamatosan jelentett Moszkvának a Harmadik Birodalomról. Az a dokumentumokból nem derül ki, hogy mi volt a kémnő konkrét megbízása, de a The Guardian szerint Marikát menedzsere, az orosz hírszerzőként dolgozó Heinz Hoffmeister szervezte be, férje, Georg Jacoby is orosz ügynök volt.

Rökk Marikáról már 1950-ben sejtette a német titkosszolgálat, hogy beszervezett orosz ügynök volt, aki 1951-ben be is jelentette, hogy felhagy színészi karrierjével, hogy egy kis svájci gyapjúbutikot nyisson Düsseldorfban.

Persze nem hagyott fel a színészettel, több operettben lépett fel Németországban és Ausztriában is, 1984-es visszavonulásáig legalább negyven filmben játszott. Kilencvenévesen halt meg Badenben, 2004-ben.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top