Aktuális

Vigyázz, ezért is büntethet a rendőr

Kevesen tudják, hogy akkor is megbüntethet a rendőr, ha közúti igazoltatásnál nem tudjuk bizonyítani, hogy érvényes biztosítás van az autónkon. Erre a biztosítási kötvény csak az első hatvan napban alkalmas, később vagy a befizetést igazoló csekkre, vagy a nemzetközi zöldkártyára van szükség.

Könnyen pórul járhatnak azok az autósok, akik nem tartják a forgalmi engedély közelében az épp aktuális kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj befizetését igazoló csekket vagy egyéb dokumentumot, és így nem tudják igazolni biztosításuk érvényességét az igazoltató rendőr előtt. A biztosítási kötvény a szerződés létrejötte utáni hatvan napban alkalmas erre, hatvan nap után már a befizetést igazoló bizonylatra, vagy a nemzetközi, Magyarországon is érvényes zöldkártyára van szükség.

kötelező biztosítási díjat fizethetjük negyedéves, féléves vagy éves időszakonként, csekken vagy átutalással. Átutalásnál a banki bizonylatot érdemes magunknál tartani, amin szerepelnie kell a biztosítási időszaknak is.

Biztosítónként változó, hogy milyen bizonylatot küld a társaság az ügyfeleinek a létrejött szerződéses jogviszonyról. A csekken fizetett biztosítás esetében a befizetett csekk lesz a bizonylat az érvényes biztosításról, míg a nem csekken fizetőknek általában a nemzetközi zöldkártyát küldi ki a biztosító bizonylat gyanánt. Természetesen minden biztosítótól kérhető fedezeti igazolás, amit jellemzően balesetek kárrendezéséhez szoktak kiállítani a társaságok külön kérésre – írja az Origo.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top