Aktuális

Nem engedik be a meleg sportolókat egy budapesti uszodába

Kibérelte volna a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. egyik medencéjének egy sávját egy napra az Atlasz LMBTQ Sportegyesület, de amikor kiderült, hogy melyik sportszervezetről is van szó, az uszoda már nem akart szerződést kötni. Most az Egyenlő Bánásmód Hatóság vizsgálódik az ügyben.

Tizenhárom éve biztosít sportolási lehetőséget egyesületi tagjainak az Atlasz LMBTQ Sportegyesület, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer tagjai olyan környezetben élhessenek a sportnak, ahol nem kell rejtegetniük saját identitásukat. Az egyesület hét szakosztályt működtet, mintegy százötven sportolóval.

Az Atlasz minden évben egy egész napos sporteseményt is szervez, a 13. Atlasz Sportnapot február 4-én tartották, aminek úszóedzéseihez a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. üzemeltetésében lévő, Csörsz utcai sportközpont medencéjének egyik sávját szerették volna igénybe venni. E-mailben fel is vették a kapcsolatot a céggel, ami egészen odáig készségesnek mutatkozott, amíg a szerződéskötés előtt kiderült, hogy egy LMBTQ sportszervezetről van szó. A sportközpont ezután elzárkózott a szerződéskötéstől, ami eléggé meglepte az Atlaszt. Úgy vélik azért megtagadni egy szolgáltatást, mert azt LMBTQ emberek is igénybe veszik, jogsértő és elfogadhatatlan. 

A sportegyesület a Háttér Társaság segítségét kérte az ügy rendezéséhez, ami az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, és kérte a jogellenes gyakorlat kivizsgálását – írja honlapján az Atlasz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top