Aktuális

Ennyi egy átlagos magyar jövedelem

Ha kicsivel is, de meghaladja a háromszázezer forintot a bruttó átlagkereset Magyarországon, amiből kétszázezer forint körül visz haza egy átlagos magyar munkavállaló.

Friss adatokat publikált a Központi Statisztikai Hivatal az előző év végi magyarországi átlagkeresetekről. Ezek szerint közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,5 százalékos és 7,1 százalékos volt a bruttó és a nettó munkabérek éves emelkedése, így tavaly decemberben átlagosan meghaladták a 305 ezer, illetve 203 ezer forintot. Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 192.100 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 199 300 forintra becsülhető.

Tavaly a bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, elérték az 519 ezer forintot, a legkevesebbet, 154.400 forintot pedig a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén keresték a munkavállalók.

A vállalkozásoknál a bruttó bérek 4,4, a nettó 6,0 százalékkal nőttek az előző év decemberével összehasonlítva, a költségvetési szférában 8,5, illetve 10,2 százalékos volt a növekedés.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top