Aktuális

Megérkezett Szombathelyre az első gólya

Miközben a legfürgébb jeladós madarunk, Báró még úton van, Szombathelyre már megérkezett egy nála is gyorsabb társa. Le is fotózták, ahogy a fészkében ül.

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint elindult Izraelből Báró, egy jeladós fehér gólya, amely társait messze megelőzve, minden évben legkorábban tér vissza Magyarországra. A madár jelenleg Törökország felett repül és várhatóan február végén érkezik haza, míg társai március végén, április elején jelennek majd meg magyarországi fészküknél.

Megérkezett Szombathelyre az első gólya

A szakemberek egész tavalyig nem tudták, mi áll a gólya viselkedésének hátterében. 2016 tavaszán került rá a műholdas jeladó, aminek köszönhetően kiderült, hogy Báró nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Még nála is fürgébb volt azonban az a jeladó nélküli egyed, szombaton érkezett meg zanati fészkéhez. A Frisss.hu munkatársainak figyelmét egy olvasó hívta fel arra, hogy Zanatra – jóval a többi madár előtt – már megérkezett az első gólya. Képet is közöltek a korán érkező madárról, ahogy a fészkén pihen.

 

Olvass még többet a gólyákról az NLCafé oldalán: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top