Aktuális

Hulladékégető épülne Esztergom mellé, a város tiltakozik

Hulladékégetőt tervez építeni a magyar határtól alig egy kilométernyire Párkány, ám erről elfelejtette tájékoztatni magyar szomszédját. A helyi környezetvédelmi szervezetek tiltakoznak, és egy uniós egyezmény alapján nemzetközi hatásvizsgálati eljárást kezdeményeztek a Földművelésügyi Minisztériumban.

Egy hulladékégető mű felépítését tervezik az Esztergommal szomszédos, szlovák oldalon fekvő Párkányban, ami éves szinten mintegy 20 ezer tonna műanyag és gumihulladékot kezelne úgynevezett pirolízises eljárással, ami mind a hazai, mind az uniós jogban hulladékégető műnek minősül. Az ilyen üzemek kibocsátása nagyban hasonlít a hagyományos égetők kibocsátásához, nitrogén-oxidok, szén-monoxid és erősen szennyező és egészségkárosító toxikus szerves szennyezők juthatnak a környezetbe.

Nem szóltak a magyar félnek

Az üzem környezetvédelmi engedélyezése Szlovákiában már megkezdődött, és február 22-én lejár a véleményezési határidő. A magyarországi felet annak ellenére nem tájékoztatták a tervezett létesítményről, hogy az alig több mint egy kilométerre a magyar területektől épülne fel.

A Válaszúton Alapítvány a Földművelésügyi Minisztérium illetékes osztályánál kezdeményezte, hogy az ügyben induljon nemzetközi hatásvizsgálati eljárás. Erre a szlovák és magyar fél által is aláírt espooi egyezmény lehetőséget teremt, és így a magyarországi lakosoknak és önkormányzatoknak lehetősége nyílna megismerni a tervezett üzem kibocsátásait és környezeti hatásait, illetve véleményezni a dokumentációt.

Horváth Zoltán, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke elmondta: “A térségben már jelenleg is üzemel a dorogi veszélyeshulladék-égetőmű más ipari létesítmények mellett, és a város levegőminősége is gyakran átlépi az egészségügyi határértéket.” A tervezett üzem nem csak Esztergom városát érintené, hanem a közelben fekvő Dorog, Tokodaltáró, Tát településeket is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top