Aktuális

Facebookos élő adásban lőttek le két újságírót

Egyelőre nem tudni, milyen indítékai voltak annak a három embernek, akit a két rádiós meggyilkolásával gyanúsítanak.

A gyilkosság a Dominikai Köztársaságban történt, ahol Luís Manuel Medinát és Leo Martinezt, a 103.5 HICC rádióállomás munkatársait lőtték le, miközben élő adásban voltak a Facebookon. A tettesek Dayaba Garcia titkárnőt is megsebesítették, őt sürgősen meg kellett operálni az incidens után.

A Guardian brit lap értesülései szerint az esetet követően három férfit tartóztattak le a fővárostól, Santo Domingótól 80 kilométerre lévő San Pedro de Macorís városában. Vádat egyelőre nem emeltek a gyanúsítottak ellen.

A videón az látható, ahogy Medina a híreket olvassa, amikor hirtelen lövések hallatszanak a háttérből. “Lőnek! Lőnek!” – kiabál egy nő, mielőtt megszakad az élő adás.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet 1992 óta rögzíti a meggyilkolt újságírók nevét. A Dominikai Köztársaságban három hasonló eset történt az elmúlt 25 évben, annak ellenére, hogy egyre több, sokszor halálos fenyegetést is kapnak a munkájuk miatt a szigetországban. 

Olivo de Leon, újságírást oktató professzor szerint a lövöldözés “példátlan” eset, és szigorú nyomozást sürget.

“A hatóságnak nemcsak a gyilkosok személyazonosságát kell kiderítenie, hanem azokat az értelmi szerzőket is meg kell találnia, akik tudhatják, hogy miért gyilkolták meg ezt a két embert” – mondta de Leon a Guardiannek adott nyilatkozatában. “Ha büntetlenül megúsznák, ez félelmet keltene az újságírók között, akik nem tudnák ezután végezni a munkájukat. A kormánynak garantálnia kell a szólásszabadságot!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top