Aktuális

A terhes nő csak gazdatest egy képviselő szerint

Egy – természetesen hímnemű – amerikai képviselő olyat mondott, hogy a női princípium adta a másikat. Nincsen remény jeligére…

Történt ugyanis, hogy Oklahoma állam törvényhozói 2017 első ülésnapján legott vagy egy tucat törvényjavaslatot alkottak, amelyek célja, hogy korlátozza a nők abortuszhoz való jogát. Korábban mi is megírtuk, hogy Donald Trump egyik első elnöki rendeletében korlátozta az abortusszal kapcsolatos felvilágosítást nyújtó civil szervezetek pénzügyi támogatását, azonban, az oklahomai politikusok nem érték be ennyivel.

Az elfogadásra váró rendeletek közül is kiemelkedik Justin Humphrey képviselő 1441-es sorszámú törvényjavaslata, amely az apától származó írásbeli hozzájáruláshoz köti az abortuszt. A terhességmegszakításért folyamodó nőknek meg kell neveznie az apát, akinek a javaslat szerint ezután joga van apasági tesztet kérni, ha nem ért egyet azzal, hogy valóban ő lenne a magzat apja.

A törvényjavaslat szövege kitér rá, hogy ettől azokban az esetekben lehet eltekinteni, ha a feltételezett apa halott, illetve ha a terhesség veszélyezteti az anya életét, vagy ha a vérfertőzés és/vagy nemi erőszak következménye.

Az oklahomai törvényhozók úgy látszik, nem figyeltek rendesen, ugyanis 1976-ban az amerikai Legfelsőbb Bíróság, a Planned Parenthood of Central Missouri v. Danforth ügyben kimondott ítélete szerint az apai vagy házastársi hozzájárulás alkotmányellenes, ugyanis csorbítja a nők azon jogát, hogy orvosi kezelésben részesüljenek és biztonságos, legális terhességmegszakítást vegyenek igénybe.

Eddig a száraz tények és akkor most következzen Humphrey képviselő úr (?) megnyilatkozása, amely után valószínűleg senkinek nem lesz szüksége délutáni kávéra. Szóval ez a derék férfi, akinek semmi köze nincs a nők saját testükkel kapcsolatos döntéseihez, ez a két lábon járó tesztoszterongóc azt mondta, érti, hogy a nők miért érezhetik úgy, hogy a testük az övék, azonban, ha egy nő teherbe esik, akkor onnantól ő csak egy gazdatestté válik, amely felett már nem rendelkezhet szabadon.

A terhes nő csak gazdatest egy képviselő szerint

“Úgy gondolom, hogy a társadalmunk szétesésének egyik oka, hogy kihagytuk a férfiakat az ilyen típusú döntésekből – mondta 2017-ben, Justin Humphrey. – Értem, hogy miért érzik úgy a nők, hogy ez az ő testük, de én úgy érzem, hogy ez (mármint a terhesség – a szerk.) egy különálló dolog, ezért én »gazdatestnek« nevezném őket. Ha valaki belevág egy kapcsolatba, akkor tudnia kell, hogy abban a kapcsolatban készen áll-e arra, hogy gazdatest legyen, vagyis ha előre gondolkodik, akkor megteheti a szükséges óvintézkedéseket, ha nem akar teherbe esni. Valahogy így gondolom én. A nőknek azt mondanám, hogy az ő testük az ő testük, amivel bánjanak felelősséggel. De ha felelőtlenek voltak, akkor nem lehet csak úgy elmenni valahova és egy másik testtel ilyesmit csinálni, ha egyszer ők maguk a gazdatestek, és ők vonzották be ezt a helyzetet, amiben vannak.”

Bármilyen hihetetlennek tűnik is, a fenti szavak nem egy rossz szatírában hangzottak el, hanem 2017-ben egy törvényeket alkotó politikus száján estek ki. Egy férfi politikusén természetesen, hiszen az atyáskodó útmutatásból kiderül, hogy a felelősségvállalás a nők dolga.

A gazdatest szó hallatán nehéz másra gondolni (Kép: Párkocka.hu)
A gazdatest szó hallatán nehéz másra gondolni (Kép: Párkocka.hu)

Szerencsére, mivel csak törvényjavaslatról van egyelőre szó, van még rá remény, hogy ez a förtelem hamvába hal, és onnantól senkit nem kell, hogy érdekeljen, hogyan gondolja ő, amit gondol. Hadd ne kezdjük most sorolni, hány olyan eset van, amikor a fentieken – nemi erőszak, stb. – kívül is szükség lehet terhességmegszakításra. Szükség azonban másra is lenne, például a politikusok érzékenyítésére, hogy lehetőleg soha többé ne mondjanak ilyeneket, és ne kössék egy kórház felújítását az abortusz megtagadásához.

Beyoncé
Beyoncé “Gazdatest” Knowles is bizonyára egyetért az oklahomai képviselővel (Fotó: Tumblr)

Főleg ne akkor, ha erről kizárólag férfiak döntenek, mint ahogy tette azt Donald Trump is az abortusszal kapcsolatos tájékoztatást nyújtó szervezetek működését lehetővé tévő pénzek korlátozásakor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top