Aktuális

Sokba kerül az amerikaiaknak a kétlaki elnöki pár

A Trump család tagjainak védelme elképesztő összegeket emészt fel, különösen hogy a first lady továbbra is New Yorkban él.

Csak a múlt hónapban százezer dollárjába került az amerikai adófizetőknek, hogy Eric Trump, az elnök 33 éves fia Uruguayba utazott egy üzleti útra. Azonban ennél is többe kerülhet, ha Donald Trump az amerikai fővárosból New Yorkba látogat, ugyanis az ilyen alkalmak miatt az amerikai védelmi minisztérium kénytelen lesz irodákat bérelni a Trump Towerben, ahol egy szint éves bérleti díja másfél millió dollárra (több 434 millió forintra) rúg.

A manhattani Trump Tower bejárata - a környéket manapság az amerikai titkosszolgálat tartja megszállva (Fotó: Tumblr)
A manhattani Trump Tower bejárata – a környéket manapság az amerikai titkosszolgálat tartja megszállva (Fotó: Tumblr)

Erre azért is van szükség, mert a mindenkori amerikai elnök közelében mindig ott egy katonai segéd, aki a nukleáris kódokat tartalmazó aktatáskát, az úgynevezett nukleáris futballt hordozza. Emiatt az amerikai titkosszolgálatnak rendkívüli biztonsági lépéseket kell tennie, hogy az érzékeny adatokat – és az elnöki család tagjait – megfelelő védelemben tudják részesíteni.

Bár érthető Melania Trump anyai döntése, hogy a Fehér Ház helyett New Yorkban maradjon, legalább addig, amíg az elnök legkisebb fia, a tízéves Barron Trump befejezi az aktuális tanévet, sokaknak szemet szúrt, hogy ez a döntés a biztonsági feltételek megteremtése miatt többe kerül, mint a művészeti és kulturális projekteket támogató National Endowment for the Arts független szövetségi ügynökség éves költségvetése.

A mindenkori first ladyt senki sem kötelezi rá, hogy a Fehér Házban éljen, erre korábban volt már példa az USA történelmében. Zachary Taylornak, az Egyesült Államok 12. elnökének felesége, Margaret például híres volt róla, hogy mennyire nem akart beköltözni a Pennysylvania Avenue-ra. Amikor férje hivatali ideje alatt meghalt, a halálos ágyánál virrasztó családról készült metszeten Mrs. Taylor a kezével éppen eltakarja az arcát – az anekdota szerint azért, mert senki sem tudta, hogy néz ki. Egyébként már arra is volt példa, hogy az elnök felesége helyett lánya töltötte be a first lady hivatalos szerepét. Trumpék esetében is minden jel arra mutat, hogy Melania helyett Ivanka Trump, az elnök 35 éves lánya lesz az, aki ellátja azokat a reprezentatív teendőket, amelyeket hagyományosan az elnök felesége szokott.

Az elnöki pár Abe Shinzo japán miniszterelnökkel Floridában
Az elnöki pár Abe Shinzo japán miniszterelnökkel Floridában

Amiért érdekes a dolog, az az, hogy korábban a republikánusok előszeretettel ostorozták, hogy az Obama házaspár utaztatása mennyibe kerül az amerikai adófizetőknek. Maga Donald Trump egyszer Twitter-oldalán panaszkodott róla, hogy “Obamáék hawaii nyaralása négymillió dollárba került, miközben a munkanélküliség 20 százalék”. Más kérdés, hogy az amerikai munkanélküliségi adatokból kiderül, hogy Trump nem mondott igazat, de ez az alternatív tények világában már nem nagy újdonság.

Trump és Shinzo Floridában golfozik - Trump korábban többször is támadta Barack Obamát, ha a 44. elnök golfozni merészelt
Donald Trump és Abe Shinzo Floridában golfozik – Trump korábban többször is támadta Barack Obamát, ha a 44. elnök golfozni merészelt

Azt az adatot viszont érdemes megjegyezni, hogy a New York Times értesülései szerint Trump február első hétvégéjén könnyű hárommillió dollárral terhelte meg a szövetségi költségvetést, amikor floridai Mar-a-Lago nevű szállodájába utazott, hogy ott tekintse meg az NFL-döntőt. Ha már ott volt, akkor beugrott azért a Vöröskereszt báljára is, amit mit ad isten, épp az ő nevét viselő hotelben tartottak. Egyébként Eric Trump is azért utazott az adófizetők pénzén Uruguayba, hogy a család Trump Tower Punta del Este nevű projektjét népszerűsítse.

Bár elnökként Trumpnak törvényi kötelessége függetlenítenie magát üzleti érdekeltségeitől, a korábbi gyakorlattól eltérően nem egy úgynevezett blind trustba – olyan pénzügyi alap, amelynek működésére nincs rálátása – helyezte a vagyonát, hanem egyszerűen Eric Trumpot bízta meg vagyona kezelésével. Azt azért ünnepélyesen megígérte az amerikai népnek, hogy nem fog üzletről beszélgetni a családtagokkal.

Az elnök üzleti érdekeltségei egyre nagyobb problémát okoznak a kabinetnek – a világszerte nagy botrányt okozó beutazási korlátozás például jól láthatóan nem terjed ki olyan arab országokra, ahol Trumpnak üzleti érdekeltségei vannak, annak ellenére, hogy ezek között több olyan is szerepel, ahonnan korábban az USA területén terrorcselekményeket végrehajtó merénylők is származtak. Mindez erős kontrasztban áll Trump kampányígéreteivel, amelyek szerint lecsapolja majd a washingtoni mocsarat, ahol megszünteti a mutyit és a lobbisták okozta korrupt légkört is felszámolja.

Bár senki nem várja el az amerikai elnök tízéves fiától, hogy kényszerűen iskolát kelljen váltania, arra többen felhívták a figyelmet, hogy a Trump Tower Manhattan közepén a környéken élők hétköznapjait is megnehezíti, a titkosszolgálat ugyanis rendkívül szigorúan védi a toronyház környékét. Többen azt tartanák a legjobb megoldásnak, ha Melania Trump egyszerűen átköltözne egy szintén New York-i, de kevésbé frekventált helyen lévő lakásba, amivel az elnöki pár üzenetet küldhetne az amerikai népnek, hogy hallják az aggodalmaikat, és szeretnék csökkenteni az így okozott kényelmetlenségeket, a vaskos kiadásokról nem is beszélve.

Trump a floridai látogatásán egyébként fogadta Abe Shinzo japán miniszterelnököt is, akinek Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szerint tartózkodását nagyvonalúan ő maga állta saját szállodájában. Ezzel csak az a gond, hogy ez alapján könnyen tűnhet úgy, hogy az amerikai elnök saját üzleti vállalkozásának népszerűsítésére használt egy diplomáciai találkozót. Mindezt akkor, amikor az amerikai közélet éppen attól hangos, hogy Trump Twitter-csatornáján korholta a lánya divatcégének termékeit elutasító Nordstrom áruházláncot – amelyhez azóta további neves áruházláncok is csatlakoztak a bojkottban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top