Aktuális

Meghalt Nikolai Gedda

Tizenhat évvel visszavonulása után meghalt Nikolai Gedda, az előző század ünnepelt lírai tenorja. 91 éves volt.

Svájci otthonában elhunyt a világhírű lírai tenor, Nikolai Gedda. A művész még január 8-án szenderült jobblétre, ám a család csak most hozta nyilvánosságra a halálhírt. Az operaénekes halálát feltehetően szívproblémák okozták. Gedda halála előtt több mint ötven évet töltött a világ operaszínpadain, mielőtt 2001-ben visszavonult a svájci Toloczhenazban fekvő otthonába.

Gedda 1925. július 11-én született Stockholmban, német anya és félig orosz apa gyermekeként. Bár jól énekelt, egy bankban kezdett dolgozni, ahol ügyfele lett Carl Martin Öhman svéd tenor, aki miután meghallgatta, elvállalta a képzését. 1950-ben ösztöndíjat nyert a Stockholmi Konzervatóriumba.

Operaszínpadon 1952-ben debütált Stockholmban, hamarosan meghívták a milánói Scalába, a Párizsi Operába, a New York-i Metropolitanbe és a londoni Covent Gardenbe. Herbert von Karajan a legnagyobb Mozart-énekesnek tartotta, mások a hangok poétájának. Luciano Pavarotti azt állította: nincs tenor, akinek a magas regiszterben szebben csengene a hangja, mint Geddának.

“Nem volt semmiféle sztárallűrje, hagyta magát vezényelni, és fantasztikusan nagy élményt adott nemcsak a hangja szépsége, hanem a muzikalitása, a dallamformálása, átélése és emberi kedvessége” – mondta róla Medveczky Ádám, aki 1983-ban dirigálta a művészt, amikor Nikolai Gedda Cavaradossi szerepére kapott felkérést a Magyar Állami Operaháztól a Tosca című operában.

Tökéletes hangképzésének és énektechnikájának, hatalmas hangterjedelmének köszönhetően könnyedén és kitűnően tolmácsolta a legnehezebb tenorszerepeket is, az operaszínpadon kívül a koncerttermek nagyszerű dalénekesei között tartották számon. Pályafutásának nagy szerepeit több mint kétszáz lemez is megörökítette.

Sokoldalú művész, nagyszerű pedagógus volt, svájci otthonába visszavonulva néhány tanítványt is vállalt. Mások mellett Brickner Szabolcs is részt vett a mesterkurzusán.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top