Aktuális

Máris szobrot állítanak Donald Trumpnak

Az amerikai elnök emlékműve nem saját hazájában készül, hanem egy különleges szoborparkban, ahol nem hétköznapi "hősök" szerepelnek.

Donald Trump alig három hete tette le hivatali esküjét, elnöki munkássága azonban már ilyen rövid idő alatt is hatalmas hullámokat vert, elég csak a botrányos beutazási tilalomra, vagy épp a mexikói elnökkel lefolytatott eddigi beszélgetéseire gondolni.

Az ezer lakosú toszkánai Vagli di Sotto ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – döntött úgy, hogy márványszobrot emel az USA 45. elnökének. A kis település helyi nevezetessége a Becsület és Szégyen parkja, ahol többek között kapott már szobrot Diesel, a francia rendőrkutya, akit a 2015 novemberi párizsi terrortámadás során lőttek le, de megörökítették Francesco Schettinót, a Costa Concordia nevű hajó kapitányát is, aki a hajó 2012-es katasztrófájakor az utasokkal együtt menekült el a fedélzetről. Őt ezért nyúlfülekkel ábrázolták, de szobrot kapott Gregorio De Falco, az olasz parti őrség kapitánya is, aki felszólította Schettinót, hogy menjen vissza a süllyedő hajó fedélzetére.

Jobbra a Costa Concordia gyáva kapitányának szobra (Fotó: Vagli di Sotto)
Jobbra a Costa Concordia gyáva kapitányának szobra (Fotó: Vagli di Sotto)

Trump szobráról Mario Puglia polgármester elmondta, hogy olasz és amerikai mecénások adományaiból készül majd el, akik százezer eurót ajánlottak fel a nemes célra.

“A szobrot először a park közepén állítjuk fel, aztán a történelem majd eldönti, hogy Trump a becsület vagy a szégyen oldalán áll-e” – nyilatkozta a polgármester az Il Fatto Quotidiano című lapnak. “Betartja a kampányígéreteit, ez fontos, emellett pedig demokratikusan választották, így minden joga megvan a kormányzásra.”

Schettino szobra közelebbről (Fotó: Vagli di Sotto)
Schettino szobra közelebbről (Fotó: Vagli di Sotto)

A polgármester azt reméli, hogy a szobor felpörgeti majd a helyi turizmust, arra azonban nem számít, hogy az amerikai elnök a közeli jövőben ellátogatna Vagli di Sottóba, mivel “annyi mindennel kell most foglalkoznia”.

Annyit biztosra vehetünk, hogy ha a szobor elkészül, számos internetre feltöltött fotón pózolnak majd vele az arra járók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top