Aktuális

Rasszizmus a Gozsdu Udvarban? – vizsgálja a rendőrség a történteket

Egy fiatal roma nő arról írt a közösségi oldalán, hogy a Gozsdu Udvaron csak biztonsági őrök kíséretében engedték át. A média több ilyen diszkriminatív esetet is említ, de eddig a Gozsdu Udvar nem nyilatkozott. Most megszólaltak.

A fiatal nőt a biztonságiak a Madách Imre út Gozsdu udvari részén nem engedték át, mert azt az utasítást kapták, hogy romák csak úgy mehetnek át a területen, ha biztonsági őrök átkísérik őket. A közvélemény felháborodott, már el is kezdték szervezni a bojkottot a hely ellen.

Némi késlekedéssel végül reagált a budapesti Gozsdu Udvar, szerintük az eset “abszolút nem illeszkedik az eddig a Gozsduban tapasztaltakhoz”  írta meg a hvg.hu. A cég állítja, hogy az utasítás nem létezik, soha nem is volt érvényben. “A Gozsdu Udvar naponta százával, időnként ezrével fogad vendégeket a világ szinte minden részéről. Ezek a vendégek a szó szoros értelmében sokszínűek és sokfélék, mind emberileg, mind kulturálisan. Ha ebben a városban valamelyik helyre el lehet mondani, hogy a sokszínűséget támogatja, akkor ez biztosan a Gozsdu! Előfordulnak prostituáltak és futtatóik, drognepperek és egyéb balhés emberek, a részegekről nem is beszélve. A biztonsági szolgálat feladata az ezen személyekkel kapcsolatos problémák kulturált kezelése, amit eddig sikeresen el is láttak” – írták.

Rasszizmus a Gozsdu Udvarban?

A cég levelében egyébként még arra is hivatkozott, hogy az említett biztonság őr maga is roma származású, és szerintük ez azt is bizonyítja, hogy a cég semmilyen faji megkülönböztetést nem tűr meg. Ebben egyébként nincs ellentmondás a két fél között, ugyanis az említett fiatal nő is azt állítja, hogy az állítólagos diszkrimináló utasításokat egy barna bőrű férfi adta elő, mint az őrök felettese.

A történteket várhatóan bejelentik az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, mert “a jogtalan eljárásukra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy mással ezt ne tegyék meg. Élni és élni hagyni!!” – írta posztjában az érintett fiatal nő.

A történtekkel kapcsolatban a hvg.hu megkereste a rendőrséget is. Az ORFK azt válaszolta, hogy kedden érkezett feljelentés az ügyben, a tartalmát vizsgálják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top