Aktuális

A svéd kormány nem kér Trump szexizmusából

A skandináv ország kormánya tökéletes csattanós választ adott Donald Trumpnak, miután az amerikai elnök a nők teljes kizárásával rendelkezett az abortusszal kapcsolatos felvilágosítást nyújtó civil szervezetek támogatásának korlátozásáról.

Mi is megírtuk, hogy Donald Trump elnökségének első napjaiban több más elnöki rendelet mellett aláírta azt is, amely megakadályozza, hogy olyan civil szervezetek szövetségi vagy külföldi pénzekhez jussanak, amelyek abortusszal kapcsolatos felvilágosítást végeznek.

Az ominózus fotó: Trump csupa férfi körében korlátozza az abortusszal kapcsolatos felvilágosításra szánt pénzeket
Az ominózus fotó: Trump csupa férfi körében korlátozza az abortusszal kapcsolatos felvilágosításra szánt pénzeket

Az eset már csak azért is végtelenül szomorú volt, mert az amerikai elnökről egy fotót is közzétettek, amelyen aláírás közben látható. Mint az első látásra is nyilvánvaló, az abortusszal kapcsolatos tájékoztatást korlátozó – ezzel a szakértők várakozásai szerint sok nőt egyenesen életveszélybe sodró – döntés szignálásakor egyetlen nő sem tartózkodott az elnök közelében, ez egyébként remekül szimbolizálja is, hogy mekkora társadalmi vitát rendeztek a rendelet aláírását megelőzően.

Emiatt rágott be úgy rendesen a svéd miniszterelnök-helyettes Isabella Lövin, aki az alábbi fotót tette közzé Twitter-csatornáján. A képen az látható, hogy Lövin munkatársnői körében aláír egy rendkívül előremutató, a klímaváltozás elleni törvényt. Az új jogszabály értelmében 2045-re Svédországban meg kell szüntetni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Emellett 2030-ra 70 százalékkal kell mérsékelni a szállítmányozási szektor kibocsátásait, amelynek eredményeként Svédország összesen 85 százalékkal csökkenti majd az emisszióját.

Mindez azért is fricska a Trump-kormányzat számára, mert a jelenlegi amerikai elnök korábban kínai kitalációnak nevezte a klímaváltozást, eddigi rendelkezéseivel pedig többek között azt a Myron Ebellt nevezte ki a környezetvédelmi hatóság élére, akinek tudományos végzettsége ugyan nincs, ellenben maga is osztja a tudomány által több alkalommal is megcáfolt nézetet a globális felmelegedésről.

Amikor a svéd politikust a fotóról kérdezték, rövid, de tömör választ kapott: “akárhogyan értelmezhető a fotó, azonban lényegesnek tartom, hogy Svédország kormányzata feminista, ez itt pedig egy rendkívül fontos döntés, amellyel kapcsolatban döntést hoztunk”.

A skandináv ország vezetése rendkívül aktív, ha a nők jogaival kapcsolatban kell szót emelni. A svéd kormány hivatalos weboldalára még azt is kiírták: “a világ első feminista kormánya”.

Ez egyébként a svéd kormány összetételében is megfigyelhető. Míg Donald Trumpot (vagy hogy a hazai helyzetet se tévesszük szem elől, a magyar kormányt) is már több kritika érte, amiért egyáltalán nincs felelős pozícióban, vagy ha van is, elenyésző számban, addig a svéd kormány miniszterei között 12 nőt és 12 férfit találunk. Példamutató hozzáállás, jó lenne, ha a világon egyre több helyen követnék a skandináv példát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top