Aktuális

Több ezer gyereket rontottak már meg az ausztrál papok

Az ausztrál papok jelentős hányadát, mintegy hét százalékát vádolták már meg gyermekmolesztálással. 1980 és 2015 között több mint négyezren tettek panaszt molesztálás miatt az egyházi hatóságoknál.

2013 óta vizsgálja egy bizottság azt, hogy hogyan válaszolt a katolikus egyház a gyerekek szexuális zaklatását illető vádakra. Gail Furness ausztrál ügyvéd szerint 1980 és 2015 között 4444-en tettek panaszt molesztálás miatt az egyházi hatóságoknál, az esetek több mint ezer katolikus intézményt érintenek Ausztrália-szerte.

A megrontott gyerekek átlagosan 33 évet vártak azzal, hogy megtegyék a bejelentést a zaklatásról. Az áldozatok átlagéletkora a lányoknál 10,5, míg a fiúknál 11,6 év. A összes áldozat 78 százaléka fiú, 22 százaléka lány. Az 1880 elkövető túlnyomó többsége pap vagy szerzetes, de akadnak köztük mélyen vallásos, világi emberek is. Az elkövetők 90 százaléka férfi.

A katolikus egyház válaszát koordináló Igazság, Igazságosság és Gyógyulás Tanácsának vezetője, Francis Sullivan elmondta: az adatok az egyház egyértelmű kudarcát mutatják. “Ezek meghökkentő, tragikus és kimagyarázhatatlan számok – mondta Sullivan. “Katolikusként szégyelljük magunkat” – hangsúlyozta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top