Aktuális

Ónos eső – kiadták a legmagasabb fokú riasztást

A meteorológiai szolgálat kedd este több megye járásaira és Budapestre a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztást adta ki. Az érintett területeken jelentős mennyiségű ónos esőre kell készülni a következő órákban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a harmadfokú riasztás a főváros mellett Baranya, Bács-Kiskun, Fejér Pest, Somogy és Tolna megyét érinti. Ezeken a területeken az ónos eső mennyisége meghaladhatja az 5 millimétert is. 

 Ónos eső - kiadták a legmagasabb fokú riasztást

A Katasztrófavédelem kedd este kiadott közérdekű közleményében kiemelte, hogy az érintett térségekben több órán át tartó ónos eső a közlekedésre is hatással van. “Aki teheti, ezeken a területeken ne induljon útnak” – hívták fel a figyelmet. Ha valaki bajba jutott embert vagy járművet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

A fél ország csúszni fog

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerda reggelig a Pécs-Budapest sáv körüli megyékben akár 10-15 milliméternyi, néhol 15 milliméternél is több ónos eső hullhat. Az ónos eső veszélye miatt keddre Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével mindenhol kiadták a figyelmeztetést, riasztást. Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében másod-, a többi megyében egyelőre elsőfokú a veszélyjelzés.
Szerdára az ónos eső miatt az egész országra kiadtak valamilyen fokú figyelmeztetést. Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére adták ki a piros figyelmeztetést. Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyére másodfokú, a többi területre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső miatt. 

Utána pedig hó

Szerda napközben az ónos eső a Győr-Debrecen vonaltól északra valószínű, ettől délre inkább eső várható. Több megyében havazásra is figyelmeztetnek. Szerda éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen 5-15 centiméternyi hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein hullhat a nagyobb mennyiség.
Szerdán a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 4 és plusz 3 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb.
     

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top