Aktuális

Ennyi béremelést kapnak az állami dolgozók

Már az idén emelik az állami alkalmazottak munkabérét. És nem is kevéssel. Az elkövetkező három évben összesen harminc százalékkal kereshetnek többet az elmúlt évekhez képest.

Már folynak az állami cégek képviselői között a bértárgyalások. Köszönhetően a Munkástanácsok javaslatára létrehozott közszolgálati vállalkozások konzultációs fórumának, ahol minden érintett fél részt vesz. Azzal máris valamennyi érdekelt fél egyetért, hogy három évre szóló megállapodásokat kell kötni az állami cégekkel.

Átlagosan 30 százalékos béremelés várható 2019-ig bezárólag a vasútnál, a postánál, a Volánoknál, a vízközmű ágazatban, és a rehabilitációs intézményeknél. A bérigény teljesíthetőségéről a kormány dönt, a költségvetés lehetőségeit a Nemzetgazdasági Minisztérium mérlegeli.

A Magyar Idők úgy tudja, a béremelésre rendelkezésre áll az a 60 milliárd forint, amelyből már az idén elindulhat a legtöbb ágazatban várható 15 százalékos béremelés. A számítások szerint 20 milliárd forintot tesz ki az érintett 135 ezer minimálbérnél és a bérminimumnál magasabb összegért dolgozó állami munkavállaló 5 százalékos béremelése. A minimálbér, valamint a szakmunkás bérminimum megemelésére pedig a költségvetésből 23-24 milliárdos kompenzációra számíthatnak az állami vállalatok, ahol február közepén várható a bérmegállapodás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top