Aktuális

20 ezer önkéntes tartalékos katonát soroznának

A Magyar Honvédségnek a hivatásos katonaság mellett további 20 ezer önkéntes tartalékos katonára lenne szüksége. Nem tervezik ugyanakkor a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását, de már dolgoznak azon az ösztönző rendszeren, amellyel vonzóvá tennék a katonai képzést.

A Magyar Honvédség teljes létszáma 30 ezer körüli, ezen felül nagyjából 5500 önkéntes tartalékos katonája van. Ugyanakkor a legalább 30 ezres haderő mellé mintegy 20 ezer emberből álló tartalékos katonai állományt alakítana ki a honvédség. Minderre pedig a honvédelmi miniszter szerint azért van szükség, hogy “ütőképes honvédségünk legyen”.

A hazai védelmi ipar újraélesztése szintén fontos kormányzati célkitűzés. Ehhez a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Belügyminisztériummal már közösen létrehozták a hadiipari munkacsoportot, amelynek segítségével beindíthatnák hazánkban a pisztoly, gépkarabély, mesterlövész puska és egyéb könnyű fegyverzet gyártását. A honvédelmi miniszter abban bízik, hogy már az idén le tudják tenni a magyar hadiipar újbóli fellendítésének alapjait.

via GIPHY

A Figyelőben közölt cikk szerint rendkívül fontos a honvédség modernizációja, a fejlesztések fontossága. A jelenleg fejlesztési koncepció alapján 2026-2027-re prognosztizálható, hogy Magyarország eléri a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos honvédelmi költségvetést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top