Aktuális

Nemzeti gyásznapot tart hétfőn az ország a veronai buszbaleset miatt

A veronai buszbaleset áldozatainak emlékére nemzeti gyásznap van ma Magyarországon. Az összes iskolában lesznek megemlékezések.

Nemzeti gyásznapot hirdetett a kormány a péntek éjjel veronai buszbaleset 16 halálos áldozatának emlékére. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbócra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbócra kell ereszteni. 

Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

Magyarország lobogóját ma reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbócra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében.

katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra eresztik a nemzeti lobogót
Katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A nemzeti gyásznapon a nemzeti lobogó félárbócra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondul. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól, mint például Ferenc pápa megválasztása vagy Paskai László bíboros halála.

A budapesti közösségi közlekedés járművei fekete szalaggal közlekednek hétfőn.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top