Aktuális

“Rendben leszünk” – Obama megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját

A holnapi napon véget ér az USA 44. elnökének mandátuma, amikor Donald Trump leteszi hivatali esküjét. Barack Obama utolsó sajtótájékoztatóján arra kérte az újságírókat, hogy továbbra is kritikus szemmel álljanak az elnöki hivatalhoz.

“Hadd kezdjem azzal, hogy erős kísértést éreztem reggel, hogy drapp öltönyt vegyek fel az utolsó sajtótájékoztatómra” – indított tréfálkozva a távozó Barack Obama, akit 2014-ben már megszóltak azért, mert az “elnökhöz méltatlan” világos színű öltönyben jelent meg a nyilvánosság előtt. “Szerencsére Michelle, akinek sokkal jobb érzéke van a divathoz, mint nekem, rám szólt, hogy ilyesmit nem illik csinálni januárban.”

Utolsó elnöki sajtótájékoztatóján Obama megköszönte az újságírók munkáját, akiknek “nem minden cikkét szerettem, de ennek a kapcsolatnak ez a célja. Az újságírónak nem talpnyalónak, hanem szkeptikusnak kell lennie. Kemény kérdéseket kell feltenniük. Nem szabad égbe dicsérni az elnököt, hanem kritikus szemmel kell figyelni mindazokat, akiknek a kezében nagy hatalom összpontosul.” Obama felhívta a sajtó figyelmét, hogy rájuk van szükség ahhoz, hogy az amerikai állampolgárok jól informáltak legyenek – utalva az elmúlt időszak botrányaira, különösen a Donald Trump kampánya során előtérbe kerülő álhírekre.

Az USA 44. elnöke utolsó sajtótájékoztatóján jobbulást kívánt elődje édesapjának, az USA 41. elnökének, Geroge H. W. Bush-nak és feleségének Barbarának, akiknek a közelmúltban kórházi kezelésre volt szükségük.

“Mélyen legbelül úgy érzem, minden oké lesz” – zárta rövid beszédét Obama. “De ezért harcolni és dolgozni kell, nem pedig természetesnek venni. Tudom, hogy önök segíteni fognak ebben” – mondta a távozó elnök az összegyűlt újságíróknak.

Barack Obama nyolc év után távozik a Fehér Házból
Barack Obama nyolc év után távozik a Fehér Házból

Bevezetője után Obama kérdésekre válaszolt, többek között kitérve a kegyelmet kapó Chelsea Manningre, akit bizalmas, a nemzetbiztonságot is érintő információk kiszivárgotatása miatt 35 év börtönre ítéltek. A büntetése során nemet váltó Manning szabadon bocsátását többek között a Wikileakset alapító Julian Assange és az Egyesült Államokban szökevénynek tekintett, azóta Oroszországban élő egykori nemzetbiztonsági elemző Edward Snowden is követelte.
A leköszönő elnök azt is elmondta, hogy kétszer négy évig harcolt a republikánusokkal, de hite továbbra is töretlen az Egyesült Államokban és polgáraiban. Ugyanakkor hangot adott aggodalmainak utódja Oroszországgal ápolt kapcsolatait és az elnöki posztra való felkészültségét illetően.

“Hiszek ebben az országban, hiszek az amerikai emberekben, és hiszek abban, hogy az emberek inkább jók, mint rosszak – mondta Obama. – Azt is tudom, hogy történnek tragikus dolgok, és a gonosz is ott van a világban, de úgy gondolom, ha keményen dolgozunk, és hűek maradunk azokhoz a dolgokhoz, amik igaznak és jónak tűnnek, a világ ilyenkor mindig egy kicsit jobb hely lesz. Az elnökségem is erről próbált szólni.”

Donald Trump elnökségével kapcsolatban Obama azt mondta, szeretné magát távol tartani attól, hogy leköszönését követően politikai dolgokról beszéljen, mivel idejét írásra szeretné használni, de azt is elmondta, örülni fog a nyugalomnak.

“Végre nem azt fogom hallani, hogy olyan fene sokat beszélek” – mondta mosolyogva a demokrata elnök, aki hozzátette, hallatni fogja a hangját, ha úgy érzi, utódja elnöksége fenyegetné a számára fontos alapvető értékeket: “ha azt látom, hogy a rendszerszintű diszkriminációt bármilyen módon hitelesítik, ha azt látom, hogy akadályokat gördítenek az elé, hogy az emberek szavazzanak” – mondta a leköszönő 44. elnök.

Obama elmondta, megnyugtatta az a tény, hogy az Ovális Iroda látszólag visszafogta Trump harsány természetét. Hozzátette, úgy véli, hogy ha Trumpot beiktatják hivatalába, és testközelből ismerheti meg a kormányzás apró nüanszait, talán gondolkodásmódja is megváltozik majd az amerikai egészségbiztosítási rendszerrel, az Obamacare-rel és a munkahelyteremtéssel kapcsolatban. Obama azt mondta, az utódjával lefolytatott telefonbeszélgetései hosszúak de konstruktívak voltak. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a legjobb tanács, amit Trumpnak adni tudott, az volt, hogy támaszkodjon másokra a környezetében.

Reméli, hogy Trumpot lecsillapítja az elnöki poszt
Reméli, hogy Trumpot lecsillapítja az elnöki poszt

“Ez a munka olyan léptékű, amit senki sem tud egyedül elvégezni” – figyelmeztette utódját Obama, aki később az amerikai-orosz kapcsolatokat említve azt mondta, az USA és Oroszország a jelenleginél konstruktívabb viszonya “Amerika és a világ érdeke is”.

A demokrata elnök távozásakor népszerűsége csaknem új rekordot jelent: az ORC szerdai felmérése szerint Obama munkájával az amerikaiak 60 százaléka elégedett. Ezzel szemben Trump az USA történetének egyik legkevésbé népszerű elnökeként vonulhat be a történelembe. A republikánus színekben diadalmaskodó ingatlanmogul ugyanis csak a válaszadók 44 százaléka szerint teljesített jól novemberi megválasztása óta. Összehasonlításként Barack Obama népszerűsége 79 százalék volt 2008-as megválasztását követően, de még a floridai választási botrány közepette megválasztott George W. Bush is 62 százalékos népszerűségi mutatóval költözhetett be a Fehér Házba.

“Sok szerencsét!” – búcsúzott a sajtó képviselőitől Barack Obama élete utolsó elnöki sajtótájékoztatóján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top