Aktuális

Ezért nem jár jól az óra a Széll Kálmán téren

Tegnap valaki megelégelte, hogy a néhai Moszkva téren felállított modern látványóra sosem a megfelelő időt mutatja, ezért kis kézművesmunkával néhány fehér, mutatós órát erősített az oszlopra. A pótórákat mára leszedték, de legalább elindult a párbeszéd az óra gyártója és a BKK között a helyzet rendezéséről.

Mint ahogy arról tegnap mi is hírt adtunk, valakik működő, a pontos időt mutató órákat erősítettek fel a Széll Kálmán téren álló dizájnos óraoszlopra. Az obeliszk tervezői szerint az ő órájuknak is a pontos időt kellene mutatni, és az csak a BKK és a BKV miatt jár mindig hibásan.

Az óraoszlopot tervező S39 Hybrid Design Manufacture Facebook-oldalán ír arról, miért nem működik az óra.

“Csapatunk az oszlop teljes elektronikus vezérlését alapos meggondolásból egy beltéri vezérlőszobába tervezte, ami jelenleg két külön épületben a metróépületben (BKV) illetve a kiszolgálóépületben (BKK) találhatóak. Az alapozásban le is lettek fektetve az ehhez szükséges kábelcsövek. Azonban minden igyekezetünk ellenére a BKK az egész beruházási időszak alatt nem tudta tisztázni az óra leendő üzemeltetőjének kilétét (BKK vagy BKV), emiatt nem tudta megjelölni, hogy melyik épületben kaphatna helyet az érzékeny vezérlőegység. Arra kértek minket, hogy amíg az üzemeltető jogi személye nem tisztázódik, a vezérlőt magába az oszlopba helyezzük el ideiglenesen. Az oszlop azonban egy rendkívül hegyes geometriájú test, amiben a LED-kijelzőknek és azok működtetéséhez szükséges betápoknak is alig van hely. A vezérlő már csak cipőkanállal fért be, de mivel a tér átadója halaszthatatlan volt, teljesítettük a BKK kérését, abban a hitben, hogy a korábbi ígéreteknek és megbeszéléseknek megfelelően a vezérlés legkésőbb a próbaüzem után 2016 szeptemberében áthelyezésre kerül az üzemeltető cég felségterületén.”

Nem így történt, a vezérlő maradt az órában, és a próbaüzem alatt többször újraprogramozták az órakijelzést, hogy az előzetes tervekhez képest (óra-dátum-hőmérséklet) minden oldalon az időt mutassa. A sok szerelés ki-be rakosgatás vélhetően nem tett jót a vezérlőnek, ami a helyhiány miatt megsérülhetett. A problémát többször jelezték a BKK-nak, de nem kaptak választ eddig.

Ma viszont elindult valami az ügyben, a rossz időt mutató szerkezetet kikapcsolták, a BKK pedig felvette a kapcsolatot a tervezőkkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top