Aktuális

Obama megkegyelmezett a transznemű Chelsea Manningnek

Három nappal elnöki megbízatásának lejárta előtt Barack Obama nagylelkűen megkegyelmezett a WikiLeaksnek szivárogtató Chelsea Manningnek. Az időközben nővé operálását kérvényező férfi így 30 évvel előbb, már idén májusban szabadulhat a börtönből.

Chelsea Manning, az amerikai hadsereg korábbi munkatársa, több mint 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot és számtalan videót juttatott el a WikiLeakshez 2009 ősze és 2010 tavasza között. A kiszivárogtatott anyagok között az iraki és az afganisztáni háborúról szóló titkos iratok, a guantánamói fogolytáborról szóló feljegyzések, különféle – a világ különböző országaiból érkezett – amerikai diplomáciai táviratok, illetve az Irakban és Afganisztánban végrehajtott katonai akciókat rögzítő videók voltak.

Manning akkor a hírszerzés elemzőjeként dolgozott Bagdadban, és az amerikai védelmi minisztérium belső hálózatáról töltötte le, és továbbította a WikiLeakshez a szigorúan bizalmas iratokat. 2010 tavaszán bukott le. Először egy kuvaiti börtönbe vitték, majd egy marylandi katonai bázison hadbíróság tárgyalta ügyét. 2013-ban felmentették a halálbüntetéssel járó hazaárulás vádja alól, de több más vádpontban bűnösnek találták, és 35 évi börtönbüntetésre ítélték. Barack Obama 30 évet engedett el a büntetésből.

Manning keresztneve eredetileg Bradley, időközben ugyanakkor kérvényezte a nemváltó műtétet és felvette a Chelsea nevet. Büntetését az egyik kansasi börtönben töltötte, ahol kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg. Többször kérvényezte, szállítsák át női börtönbe, de kérelmét mindenkor elutasították.

Amerikai sajtóértesülések szerint Chelsea Manning büntetésének enyhítését Ashton Carter védelmi miniszter határozottan ellenezte. Obama ennek ellenére hozta meg döntését, amely máris felháborodást váltott ki a republikánusok között. Paul Ryan házelnök szerint a távozó elnök “veszélyes precedenst teremtett”, az amerikai nemzet biztonságát veszélyeztetőket ezek után nehéz lesz felelősségre vonni.

Obama Manningen kívül másik 209 elítélt büntetését is enyhítette kedden, 64 elítéltet pedig kegyelemben részesített, köztük James Cartwright tábornokot, aki egy, az iráni atomprogrammal összefüggő FBI-nyomozás ügyében szivárogtatott információkat a sajtónak.

Bradley Manning szivárogtatott a WikiLeaksnek (fotó: wiki)
Chelsea (akkor még Bradley) Manning szivárogtatott a WikiLeaksnek (fotó: wiki)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top