Aktuális

Agyrém, hogy még mindig veszettül csúsznak a járdák!

Hétfő reggel óta alig tudok eljutni a munkahelyemre, mert annyira csúsznak a járdák. És miközben morogva tipegek, és gyakorlatilag halálfélelmem van, arra gondolok, hogyan közlekednek az idősebbek a sík jégen. Valószínűleg sehogy!

Mindenkinek fel kell szórnia a járdát a saját háza előtt, hogy normálisan lehessen közlekedni, ez az ottlakók felelőssége. A szokatlan hideg és az ónos eső miatt vastag jégréteg borítja a járdákat, amit baromi nehéz lehet feltörni. Ezt én meg is értem, de legalább fel kéne szórni valamivel. A 12. kerületi Budenz út és a Bognár utca bizonyos szakaszai például életveszélyesen csúsznak. És ezek az utcák nagyon meredekek is, szóval igazán nem könnyű lemenni rajtuk. Hétfőn a kerítésekbe kapaszkodva éltem túl ezt a reggeli túrát, de közben attól féltem, hogyha megcsúszom, akkor a nagyon keskeny járdáról az úttestre esem. Ami persze elég forgalmas, szóval nem túl jó megoldás oda pottyanni.

Előttem egy kamaszlány csúszkált – pedig az ő bakancsa kellően stabilnak és recézettnek tűnt –, aztán egy csúszásnál annyira megindult, hogy hangosan felsikoltott, kicsi hiányzott, hogy nem az úttesten, az autók között landolt. 

El sem tudom képzelni, hogy mit csinál az az idős ember, aki nem tud elkerülni egy ilyen útszakaszt, mert itt lemenni nem tud, az biztos. Aztán a Bognár utcánál az egyszerűbb megoldást választottam: ott kicsit szélesebb az úttest, egyszerűen ott mentem végig, de ez azért nonszensz.

A kolléganőm tegnap a Lövőház utcában esett egy baromi nagyot, a sétálóutcában, ami olyan, mint egy korcsolyapálya. Masszív jégtakaró, ahol remekül lehet korizni, mint azt az alábbi videó is mutatja. Nehezen tudom eldönteni, hogy nevessek vagy sírjak rajta.

És a probléma nemcsak ezen a környéken aktuális, városszerte rengeteg a tükörjéggé változott útszakasz.

Pedig a hó, az ónos eső és a fagyok nem meglepő jelenségek. Előfordul ilyesmi télen. Előre mondták az időjárás-jelentésekben, fel lehetett készülni rá. Vagyis fel lehetett volna… Ahol mi lakunk, Budakeszin, ott a mellékutcákban, az úttesten is áll a jég, autóval alig lehet közlekedni, csak a főút van eltakarítva. És ez már a harmadik nap! És persze azokon a járdaszakaszokon is tükörjég van, ahol nincsenek lakóházak, ezeken a helyeken életveszélyes átmenni. A szüleim napok óta ki sem mennek a házból, félnek, hogy elesnek, a gyerekek csúszkálnak a suliig.

Biztosan lehetne többet is tenni azért, hogy ne legyenek ebből balesetek. A szórógépek járhatnának egész nap, az önkormányzat emberei pedig szórhatnák az utakat folyamatosan homokkal. Országszerte rengeteg a baleset, ami elkerülhető lenne, ha egy kicsit jobban figyelnénk egymásra és mindenki csinálná a dolgát…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top