Aktuális

“Mit csinálsz, ha megüt valaki?” – “Megölelem!”

Nem zárhatnak be, nem üthetnek meg, de nekem is lehet barátom, és én is lehetek szerelmes... Egy sor olyan kérdés van, ami egy fogyatékos gyerek számára a legkevésbé sem evidens. Ezen szeretne változtatni a MONDO nevű kártyajáték mögött álló csapat.

Gyermekjogi kampányba kezdett nemrég a Társaság a Szabadságjogokért, közösen a Budapest III. Kerületi Csillagház Általános Iskolával, illetve a CuLTR kulturális társulással és a BOOKR Kidsszel. A kampány alapja a MONDO nevű kártyajáték, célja az érzékenyítés, illetve a gyermekek jogainak tudatosítása, legyenek ők fogyatékosok vagy épek. 

A TASZ tapasztalatai szerint a fogyatékos emberek gyakran nem tudják, milyen jogaik vannak, így nincsenek tisztában például azzal, mit tegyenek, ha bezárják őket egy szobába, vagy ha a bántalmazás egyéb formáit kell elszenvedniük. Honnan lehet ezeket a helyzeteket felismerni? Hogyan kell megvédeni magunkat? 

A látszólag egyszerű üzenetek mögött ez a tíz komoly téma áll:

  • Tisztelettel segítsenek, gondozzanak
  • Ne bántsanak!
  • Miért ne helyezzenek gondnokság alá?
  • Az intézetben is megvédhetem magam
  • Élhetek a közösségben
  • Ismerkedhetek, barátkozhatok
  • Nekem is lehet párom és saját családom
  • Én is intézhetem az ügyeimet
  • Dönthetek a kórházban
  • Én is szavazhatok

Számunkra egyértelmű, hogy ha fizikailag bántalmaznak minket, akkor segítséget kérjünk, majd orvoshoz menjünk, feljelentést tegyünk a rendőrségen – említ egy példát Verdes Tamás, aki a TASZ fogyatékosügyi programvezetőjeként a MONDO fejlesztését irányította. – A fogyatékos gyerekek, fiatalok sokkal kiszolgáltatottabbak, nekik mindezt gondosan meg kell tanítanunk.”

Forrás: TASZ
Forrás: TASZ

A fogyatékos gyerekek különböző terápiái során előfordul néha, hogy a gyógytornász vagy egyéb szakember valamilyen fájdalmat okoz nekik. Ez a fájdalom ugyanakkor nem sérti a jogaikat, épp ellenkezőleg, a fejlődésüket szolgálja. Ha viszont nem tanítjuk meg nekik, hogy mi a különbség a jó és a rossz érintés között, akkor nem fogják felismerni, ha bántalmazzák őket. Ezekkel a kérdésekkel a gyerekek, fiatalok többsége egyáltalán nincs tisztában. A játék bevezetése előtt feltettük néhány fogyatékos fiatalnak a kérdést: Mit csinálsz, ha valaki megüt? Voltak, akik ezt mondták: »Megsimogatom, megölelem!« Nagyon elgondolkodtató volt. A játék segít példákat gyűjteni, és elmagyarázni, honnan lehet tudni, hogy bántanak, ha megsértik a jogainkat. A következő lépés, hogy megbeszéljük, mit tegyenek, hogyan kérjenek segítséget” – magyarázza a játék egyik fejlesztője, Juhász-Vass Tímea gyógypedagógus, a Csillagház Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

Juhász-Vass Tímea szerint a szülőknek, pedagógusoknak sem árt egy kis továbbképzés. “Sokan megszokták, hogy mindenről a gyerekek helyett döntenek, mert ők tudják, mi a jó a gyermekek számára. Mit egyenek uzsonnára? Melyik sapkát vegyék fel? Nem kell mindig bonyolult kérdésekre gondolni, a lényeg, hogy szokja meg minden érintett és a környezetében élő felnőttek is, hogy mindenkinek lehet bizonyos kérdésekben döntési joga. Az önálló döntés képességének kialakítása pedig alapvető építőkő a jogtudatosság kialakításában.” 

A játékot eddig 6-7 intézmény, szervezet és jó néhány érintett magánszemély tesztelte. A végleges verzió januárban kerül forgalomba. A gyermekjogi program része a Csodálatos Zoli robot című színdarab is, ami egy meghibásodott robotról szól. A robotnak mindössze annyi a “baja”, hogy rosszul működik a beszédchipje, ezért nehezen fogadják be a társai. A főszereplő Kálmánchelyi Zoltán színész, a darabot Végh Zsolt rendezte a CuLTR Productions egyik vezetőjeként. A színdarab debütálásával egy időben a Hitka Viktória grafikus által életre keltett MONDO játék a BOOKR Kids online mesetárába is bekerül. A BOOKR Kids alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból. 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top