Aktuális

Reped a jég az Antarktiszon, menekítik a kutatókat

Bezárják az Antarktiszon található kutatóállomást, mert vészesen reped a jég. A helyszínen tartózkodó kutatókat is átszállítják biztonságos területre.

Bezárják a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) Halley VI. kutatóállomását, mert a személyzet biztonságát fenyegetik a jégen keletkezett repedések.

A The Guardian úgy tudja, már decemberben megkezdték az állomás épületelemeit 23 kilométerrel a szárazföld belsejébe költöztetni. Most mégis úgy döntöttek, márciustól novemberig inkább bezárják az állomást, az ott dolgozó 16 kutatót is elszállítják onnan.

A tengeren lebegő jégmezőről időnként leszakadnak darabok, amelyekből jéghegyek keletkeznek. A glaciológusok számítógépes modellekkel próbálják meghatározni, mekkora a leszakadás esélye és milyen hatásai lehetnek. Az állomás személyzetét egyelőre közvetlen veszély nem fenyegette, a kutatókat elővigyázatosságból költöztetik biztonságosabb helyszínre.

A Halley VI. kutatóállomáson a legtöbben nyáron dolgoznak, télre csak nagyon kevesen maradnak. Nyáron nem okozna különösebb gondot az sem, ha gyorsan kellene kimenekíteni a kutatókat az Antarktisz jegéről, de télen, amikor a nap 24 órájában sötétség uralkodik a földrészen, és a hőmérséklet is szélsőségesen hideg, sokkal problémásabb lenne.

A kutatóállomás nyolc modulja hatalmas sítalpakra szerelt cölöpökön áll a Brunt-selfjég 150 méter vastag felületén 2012 óta. Úgy tervezték, hogy bármilyen probléma esetén egyszerűen át lehessen helyezni máshová. Az elemek közül hetet máris elszállítottak a szárazföldre, távol a keletkezett repedésektől.

A Halley kutatóállomáson fedezték fel az Antarktisz feletti ózonlyukat 1985-ben, az állomás jelenleg is folyamatosan figyelemmel kíséri a klímaváltozás jelenségeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top