Aktuális

Hörcsög ölte meg Januárt, a gólyát

Január nem kereste a könnyebb utat:  itthon telelő gólyaként kitartott akkor is, amikor testvérei külföldre költöztek a könnyebb megélhetésért. A példamutató madár azonban a múlt héten elpusztult.

 A Január nevet viselő fehér gólya a múlt csütörtökön pusztult el. Mivel jeladója működött, be lehetett gyűjteni a tetemét. Január porhüvelyét dr. Sós Endre vezető állatorvos boncolta fel a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és a szakember meglepő eredményre jutott.

Hörcsög ölte meg Januárt a gólyát

Titkos féreg foga rág

A Pöstyénpusztán áttelelő Január vesztét a madár emésztőrendszerében képződő “bezoár” miatt kialakult gyulladás és elzáródás okozta. A gombócot táplálékállatok szőre és más emészthetetlen testrészei képezték, melynek kialakulása valószínűleg a főként kisrágcsálókból álló táplálkozásra vezethető vissza. A legtöbb gólya számára nem okoz gondot a hörcsögmenü, mert a bagolyhoz hasonlóan visszaköpik az emészthetetlen részeket. Január emésztőrendszere azonban valami miatt rendellenesen működött, és az emiatt kialakult betegség vezetett az állat elhullásához.

Áttelelni kockázatos

 Annak ellenére, hogy az áttelelés rendkívül kockázatos döntés, az itthon maradó gólyák rendkívül jól bírták a telet az elmúlt években és a mostani kemény fagyok idején is. Többségük gond (és az alapvetően szükségtelen emberi segítség) nélkül vészeli át a fagyos hónapokat, a Januáréhoz hasonló elhullásról eddig nem is volt hazai adatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top