Aktuális

Jégpáncélra kell számítani az ónos eső miatt

Durván csúsznak január 13-én, pénteken az utak. A Közútkezelő azt kéri, ne induljatok hosszabb útra. Több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső és a nagy mennyiségű havazás miatt. A többórás ónos eső jégpáncélt alakít ki az utakon.

A meteorológiai szolgálat riasztása szerint Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében kell pénteken tartós ónos esőre számítani, ezekre a területekre máris kiadták a másodfokú figyelmeztetést, már reggel és délelőtt jégpáncél alakulhat ki az utakon. Az ónos eső miatti elsőfokú figyelmeztetést pedig Békés és Heves megyékre rendelték el.

Pénteken éjfélig az ország nagy részén jelentős mennyiségű (15-20 mm) csapadék várható, a hétvége húsz centi havat hozhat, ezért Budapesten, Pest megyében, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Zala megyében a nagy mennyiségű csapadék miatt is kiadta figyelmeztetését a Meteorológiai Szolgálat.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben ugyanakkor már a havazás miatt lépett érvénybe a másodfokú figyelmeztetés. Budapest ma minden szempontból kap a “jóból”, mert az ónos eső és a jelentős csapadék mellett havazásra is számítani kell. De havazni fog Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Zala megyékben is, az ország ezen területein elsőfokú a figyelmeztetés.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkit arra kér, az utakon nagyon óvatosan vezessen, mert az útviszonyok a nehezen járható téli időjárásra emlékeztetnek pénteken és a hétvégén. Aki teheti, inkább ne induljon útnak. Az ónos eső és a havazás miatt ugyanis jelentős fennakadásokra, hosszabb menetidőre kell számítani.

Péntek 13. durva idővel köszönt be - legyetek nagyon óvatosak
Péntek 13. durva idővel köszönt be – legyetek nagyon óvatosak

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top