Aktuális

Megható pillanatok: Obama búcsúzóul meglepte alelnökét

Az USA leköszönő 44. elnöke az utolsó előtti pillanatban meglepő dolgot tett, Joe Biden alelnök nem is állta meg könnyek nélkül.

Barack Obama kedd este elmondott búcsúbeszéde után időt szakított rá, hogy megköszönje alelnöke, Joe Biden munkásságát is.

Fehér Házban tartott ceremónián azonban a távozó elnök alaposan meglepte alelnökét, akit búcsúbeszédében a testvérének nevezett. Obama ugyanis az Elnöki Szabadság-érdemrendet adományozta Joe Bidennek, amely az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetése. Az amerikai elnök olyanoknak adományozza ezt a kitüntetést, akikről úgy tartja, hogy különösen sokat tettek az USA biztonságáért, nemzeti érdekeiért, a világbékéért, egyéni, illetve közösségi célokért az élet bármely területén. Érdemes megnézni a CNN alábbi videorészletét, amelyen Biden rendkívüli módon elérzékenyül, amikor megtudja, hogy mit fog kapni.

A most 74 éves politikus nagyon visszafogottan és szerényen reagált, miután átvette a díjat.

“Ez a kitüntetés nemcsak jóval túl van azon, amit érdemlek, de ugyanakkor tükrözi a nagylelkűséged mértékét – mondta Obamának. – Nem érdemlem meg, de tudom, hogy az elnök szívéből jött.”

Bident nagyon meghatotta a kitüntetés
Bident nagyon meghatotta a kitüntetés

Obama, mielőtt átadta volna a kitüntetést, hosszan méltatta Biden érdemeit, de kitért feleségére, dr. Jill Bidenre, gyerekeikre és unokáikra is.

“Az ilyen családok építették fel ezt az országot  – mondta Obama. – Ezért van, hogy a családom megtiszteltetésnek érzi, hogy tiszteletbeli Bideneknek hívhatjuk magunkat.”

A leköszönő elnök hozzátette, hogy bár hivatali idejükből már nincs sok hátra, ők ketten “örökké családtagként tekintenek majd egymásra”.

“Ha valaki nem tudja Joe Bident emberként tisztelni, annak valami problémája van – mondta Obama, aki egy republikánus szenátort idézett szavaival. – Ő egy annyira jó ember, amennyire jó embert csak teremteni tudott az isten.”

Pár perccel később már nagyokat nevetett a két
Pár perccel később azért már mosolyogni is tudott.

Biden a ceremónia után azt mondta, fogalma sem volt róla, hogy ez fog történni. A leköszönő alelnök azt gondolta, csupán egy ünnepélyes koccintásra gyűlnek össze a Fehér Ház tagjaival és a first ladyvel.

Obama és Biden barátságáról számtalan mém született az elmúlt hónapokban, a legemlékezetesebbek talán azok, amelyek arról szólnak, a karakteres beszédeiről ismert alelnök hogyan trollkodná szét a Fehér Házba érkező Trump elnökségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top