Aktuális

Ezekre a határidőkre kell figyelni az adóbevallásnál

Január utolsó napjáig minden munkavállalónak meg kell kapnia munkáltatójától az előző évi jövedelméről szóló igazolást, ami az adóbevallás elkészítésének alapja abban az esetben, ha nem a NAV vagy a munkáltató készíti el az adóbevallást.

Ebben az évben három lehetősége is van a munkavállalóknak az adóbevallásuk elkészítéséhez. Aki elég kurázsit érez magában, vagy épp egyéni vállalkozó, vagy őstermelő, az elkészítheti magának, vagy kérheti egy könyvelő segítségét. A kézi módszer helyett az adóbevallást a NAV is elkészíti annak, akinek nem volt más jövedelme a munkabérén felül, de a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a munkáltató is elkészítheti az adóbevallásokat.

Az adóbevallások alapja a munkavállaló előző évi jövedelme, amiről éves jövedelemigazolást állít ki a munkáltató legkésőbb január 31-ig. Ez az a dátum, amíg a munkavállaló nyilatkozhat arról, hogy munkaadója állapítsa meg az adót. Aki az adóhatóságot kérné fel az adóbevallás elkészítéséhez, annak február 15-ig kell nyilatkoznia erről.

Az idei év újítása, hogy a NAV mostantól minden magánszemélynek elkészíti a rendelkezésre álló információk alapján a bevallástervezetét, amit március 15-től lehet megnézni az ügyfélkapun. Akinek nincs ügyfélkapuja, az a tervezetet postán kaphatja meg a NAV-tól, külön kérvény alapján.

Március huszadikáig lehet rendelkezni a felajánlható 1+1 százalékokról abban az esetben, ha a munkáltató készíti az adóbevallást. Akik a NAV-ot választották, azok április 30-ig megkapják az elkészített bevallást az adóhatóságtól, amit leellenőrizve, aláírva kell visszaküldeniük május 22-ig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top