Aktuális

Leveszi a lábáról a kiskutyákat a kedves beszéd

Izgalmas kísérletet végzetek kiskutyákkal a Lyoni Egyetem kutatói. Megállapították, hogy a kölykök legalább annyira izgalomba jönnek a gügyögéstől, mint a kisbabák. A felnőtt kutyákat viszont hidegen hagyja.

Érdekes kísérletet végezett a Lyoni Egyetem kutatója, Nicolas Mathevon, aki kollégáival arra volt kíváncsi, hogyan reagálnak a kutyák az emberek gügyögésszerű beszédére. A kísérlethez harminc nő hangját vették fel, miközben kutyákról készült fényképeket nézegettek. Olyanokat kellett mondaniuk a felvételen, hogy “Szia, cukiság! Ki a jó fiú? Gyere ide! Jó fiú! Gyere ide cukifalat! Micsoda jó fiú!” Később ugyanezeket el kellett ismételniük úgy, mintha egy személyhez beszélnének.

Magas hangok

A felvételek vizsgálatakor kiderült, hogy a nők igen magas hangon, már-már énekelve beszéltek a kutyákhoz. Amikor a képen kiskutya volt, akkor a kísérletben részt vevő nők még magasabb hangon mondták a szavakat. Később aztán a felvételeket lejátszották a szakértő közönségnek is: tíz kölyök és tíz felnőtt, New York-i menhelyen élő kutyának.

A kölykök közül kilenc igen aktívan reagált a hangszóróból érkezett hangokra: ugatva futottak a hangforrás felé, többen egyenesen játékra való felhívásnak vették a nők gügyögésszerű mondatait. Viszont amikor a nők egy személyhez beszéltek, kevésbé magas hangon, arra nem reagáltak. Amikor felnőtt kutyáknak játszották le a felvételeket, ők egyik típus iránt sem mutattak semmiféle érdeklődést. “Csak vetettek egy gyors pillantást a hangszóróra, aztán nem is foglalkoztak vele többet”mondta Mathevon.

Kérdések

Még csak tippelni tudnak a kutatók abban, hogy mi az oka a felnőtt példányok viselkedésének. Lehet, hogy az idősebb kutyáknak szükségük van a személyes interakcióra, vagy ismerős hangra van szükségük ahhoz, hogy reagáljanak. Mathevon szerint a közvetlenül hozzájuk intézett kedves beszéd “felkelti a kölyökkutyák figyelmét”. Szerinte ez a fajta beszéd segíthet nekik megtanulni bizonyos szavakat, éppúgy, ahogy az embergyerekeknek segít a nyelvtanulásban, ahogy a felnőttek beszélnek hozzájuk. Más kutatók vitatják ezt az elméletet. 

Monique Udell, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa szerint a tanulmány azt mutatja, hogy az emberek még a beszédükben is “úgy kezelik a különböző korú kutyákat, mintha csecsemők lennének”, ami valószínűleg fontos szerepet játszik abban, hogy a kutyák ilyen jól “boldogulnak” az emberi környezetben. 

Abban is vita van a kutatók között, hogy a kiskutyák ösztönösen reagálnak-e így a hozzájuk intézett kedves szavakra, vagy ez tanulható viselkedés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top