Aktuális

Meghalt Clare Hollingworth

Fantasztikus kort élt meg Clare Hollingworth brit újságíró, aki kedden hunyt el 105 éves korában. Ő volt az első zsurnaliszta, aki leírta, hogy elkezdődött a második világháború.

Százöt éves korában meghalt Clare Hollingworth brit újságírónő, aki a Daily Telegraph tudósítójaként épp Lengyelországban tartózkodott, amikor 1939. augusztus 31-én a németek lerohanták az országot. Hollingworth egyből cikkírásba kezdett a csapatmozgásokról, és így ő volt az első a világon, aki megírta, hogy kitört a háború.

Az újságírónő megmaradt a haditudósítások területén a harcok alatt és szinte egész életében. A második világháború után sokat foglalkozott az új zsidó állam, Izrael megalakulásával is. Egyike volt azon keveseknek, akik 1946-ban túlélték a jeruzsálemi Dávid Király Hotel elleni robbantásos merényletet. Tudósított az algériai és a vietnami háborúkról is, és elsőként adhatott hírt nyugati újságíróként Kínából.

Calre Hollingworth 1980 után Hongkongba költözött, és itt élt haláláig.

bbc

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top