Aktuális

Pofátlanul ellopják az utcákra kitett kabátokat

Külföldi mintára indult szombaton a Szabadfogas kezdeményezés Budapesten, hétfőre pedig már országos mozgalommá nőtt. A télikabátos akcióval az utcákon élőkön szeretnének segíteni a fagyos hideg időben. És jó magyar szokás szerint a jótékonykodást sajnos nagyon sokan félreértik, a kiakasztott kabátokat ellopják.

A forgalmasabb helyeken akasztják az utcára a ruhafogasokat a jótevők azzal a felirattal: “ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet”. Az akcióhoz a Vígszínház, a veszprémi Petőfi, a budapesti Katona, a József Attila és a Karinthy Színház is csatlakozott.

A Vígszínház előtt vasárnapra már egész halom meleg ruha gyűlt össze, hétfő délután pedig olyasmi történt, amire senki sem számított. Az egyik adományozó a közösségi oldalán írta, amikor a színházhoz érkezett, négy jól öltözött, ám meglehetősen “rosszarcú” személy válogatott az elsősorban hajléktalanoknak szánt télikabátok között. “Hajléktalan, rendőr sehol a közelben. Hiénák várják a szabad rablást, szinte marakodva lesik a portékát, nyomban rámennek a tiszta, minőségi, jó holmikra, undorral lökik félre a sálat, a sapkát” – írta. Hasonló beszámolók érkeztek Debrecenből is.

A Vígszínháznál hétfő délutánra már akkora vita és összetűzés alakult ki, hogy azóta a rendőrség munkatársai vigyáznak a hatalmas halomban összegyűlt téli ruhákra. Időközben a 13. kerületi önkormányzat szociális munkásokkal segíti a Szabadfogas akciót a helyszínen  tudta meg a Népszava.

Fotó: Szabadfogas - Facebook
Gyűlnek a kabátok a Vígszínház előtt (fotó: Szabadfogas – Facebook)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top