Aktuális

Hatalmas bírságot kapott a Duna House és az Otthon Centrum

Egyeztette árait és felosztotta egymás közt a piacot a Duna House és az Otthon Centrum, ezért hetvenötmillió forintos bírságot szabott ki a két cégre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Jogsértőnek találta a megbízási díjak meghatározását, azaz a minimumjutalékok alkalmazását és a franchise-partnerek működési területére vonatkozó korlátozásokat a Duna House és az Otthon Centrum franchise-üzleteinél a GVH. A vizsgálat szerint a két cég egyeztetéseket folytatott 2013 áprilisa és 2014 júniusa között a kizárólagos megbízásállományok megosztásáról, ami növelte a két hálózat bevételét, és erősítette pozíciójukat. 

A GVH megállapította, hogy a Duna House és az Otthon Centrum cégei közötti szerződések meggátolták – vagy tiltással, vagy szankciók alkalmazásával – a franchise-partnerek szabad árképzését, és megtiltották a megbízásfelvételt más franchise-partnerek területén mintegy tíz-tizenegy éven keresztül. Az évtizedes kartellezésnek köszönhetően a két cég piaci részesedése meghatározóvá vált a piacon, bár a jogsértések kezdetén alacsonyabb ingatlanpiaci részesedéssel rendelkeztek. 

A kartellezésért kiszabott bírság 75 millió 680 ezer forint, ami harminc százalékkal magasabb is lehetett volna, ha a cégek nem működnek együtt a GVH-val. Az eljárás a Duna House Holding Nyrt., a Duna House Franchise Szolgáltató Kft., az Otthon Centrum Holding Kft. és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft. ellen folytatta le a GVH. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top