Aktuális

Ez a nagymacska is eltűnhet a Földről

A tigrisek után újabb fajt fenyeget a kipusztulás veszélye.

Már csak körülbelül 7100 gepárd él a Földön, ez a szám pedig gyorsan csökken. Egy friss kutatás eredményei szerint a világ leggyorsabb szárazföldi emlősének tartott gepárdokat a veszélyeztetett fajok közé kellene sorolni.

A foltos nagymacskákat jelenleg a “sérülékeny” kategóriában tartja számon az International Union for Conservation of Nature nevű szervezet.

Egyre kevesebb lesz a világ leggyorsabb nagymacskájából (Fotó: Tumblr)
Egyre kevesebb lesz a világ leggyorsabb nagymacskájából (Fotó: Tumblr)

A gepárdok az elmúlt évtizedek során jellegzetes élőhelyeik nem kevesebb mint 91 százalékát vesztették el Afrikában és Délnyugat-Ázsiában. A Procedings of the National Academy of Sciences (PNAS) szakfolyóiratban közzétett kutatási eredmények szerint Iránban például ma már kevesebb mint 50 gepárd él.

Zimbabwében hasonlóan drámai a helyzet, ahol 1999-ben még 1200 gepárdot tartottak számon, 2015-re a számuk 170-re csökkent az emberi terjeszkedésnek köszönhetően. A gepárdok ugyanis kifejezetten nagy kiterjedésű élőhelyeken érzik jól magukat: a kutatók szerint nagyjából 50 négyzetkilométerre van szükségük, ezért gyakran elhagyják a rezervátumok területét is.

“A védett övezetek kijelölése önmagában kevés a hosszú távú túléléshez” – írták a Zoological Society of London, a Wildlife Conservation Society és a Panthera kutatói.

A szakértők becslése szerint jelenleg körülbelül 2360 gepárd él rezervátumokban, ezek a területek azonban túl kicsik a populáció fenntartásához.

“A kutatás egyik legfőbb tanulsága, hogy a rezervátumok kijelölése önmagában nem elég – mondta Dr. Kim Young-Overton a Panthera gepárdprogramjának igazgatója. – Ennél átfogóbb tervekre van szükség, hogy a védett és nem védett területeken egyaránt garantálni tudjuk a nagymacskák túlélését.”

Az élőhelyek zsugorodásán felül a gepárdokat az orvvadászat és a vadállatok illegális kereskedelme is fenyegeti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top