Aktuális

Magyarország nem csüng a német csöcsön – a nyolcadikos tankönyv szerint

Újabb tankönyves gyöngyszemre bukkantunk. Ezúttal a nyolcadikosok földrajzkönyvében található olyan feladat, melytől igen gyorsan fölszalad az ember szemöldöke. Íme a megkérdőjelezhető bejegyzés.

Nos, a kérdéses földrajztankönyvben olyan feladat és az ahhoz kapcsolódó illusztráció szerepel, ami igencsak elgondolkodtató és határokat feszegető. Hogy miért is kellene a nyolcadikosoknak ilyesmiben állást foglalniuk, az csak az egyik. A másik pedig… önmagáért beszél.

földrajzóra témája a világ vezető hatalmai, köztük leginkább Németország elemzése, a feladat pedig értelmezni a karikatúrát. Izgalmas (?) a kérdés is: “Mindenkinek jut belőle?” A rajzon pedig a vidámnak csöppet sem nevezhető német anyakoca eteti az európai uniós kismalacokat, így a mindig éhes Görögországot, Spanyolországot, Belgiumot és Portugáliát. A magyar kismalac szopás helyett boldogan szaladgál. Vajon tele a hasa, mert előbb kapott a jóból, vagy csak fölszedi, amit a földön talál?

Világos, értjük, miről szól a kép. A magyar malackát kevésbé, mert mitől is vidám, ha nem szophat a többiekkel együtt? De mégis felmerül a kérdés, a tankönyvírónak ugyan mi volt a szándéka a botrányosnak tűnő feladattal? Mert mégis, de tényleg, mit tanulnak ebből a nyolcadikos gyerekek? A válaszokat mindenkire rábízzuk.

 

Íme a nyolcadikos földrajzkönyv egyik feladata

Magyarország nem csüng a német csöcsön - a nyolcadikos tankönyv szerint

A fotót a Huppa oldalán találtuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top