Aktuális

Ítéletidő tombol Romániában

Romániába már megérkezett a tomboló hóvihar, amely máris településeket zárt el a külvilágtól. Több száz helyen nincs áram, mert a viharos szél ledöntötte a villanypóznákat vagy leszakította a vezetékeket. A szomszédos országban vörös riasztást adtak ki az ítéletidő miatt.

A meteorológiai szolgálat harmadfokú riasztást adott ki a román fővárostól keletre fekvő hét megyére, ahol csütörtök este óta havazik, viharos szél pedig óránként 70-80 kilométeres sebességgel fúj. A Baragan-síkságon és a Fekete-tenger partján fekvő Dobrudzsában minden út járhatatlan, leállt a közúti és vasúti közlekedés, Románia minden tengeri kikötőjét lezárták.

A belügyminisztérium 9 ezer alkalmazottját és 4500 járművét mozgósították, de szolgálatba állítottak 2600 katonát, négyszáz speciális szárazföldi járművet és öt helikoptert. A konstancai Marasesti harckocsizó dandár összkerékhajtású csapatszállító járműveivel és teherautóival segíti a hó fogságában rekedt autók és utasaik kimentését.

A bukaresti nemzetközi repülőtér a havazás ellenére fogadja a gépeket, folyamatosan takarítják a kifutópályákat, de több légitársaság törölte járatát. A Wizz-Air nem indította el pénteken a londoni, párizsi és stockholmi járatát, a Ryanair és Tarom pedig törölte a Bukarestet Temesvárral, Nagyváraddal és Jászvásárral (Iasi) összekötő belföldi gépeit. A konstancai Mihail Kogalniceanu nemzetközi repülőteret lezárták.

Ítéletidő tombol Erdélyben is. Az A1-es autópálya Arad megyei szakaszán, a Nagylak és Pécska közötti 30 kilométeres, illetve a Temesremete és Bálinc közötti 28 kilométeres szakaszon a szél hajnalban ledöntötte a két forgalmi irányt elválasztó fényfogó elemeket. Erdélyben sárga figyelmeztetést léptettek életbe a viharos szél és a hófúvás miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top