Aktuális

Vagyonokat fizethet vissza a NAV

Az ombudsman jelentése szerint az adóhivatal évek óta törvénytelenül szabja ki az örökösödési illetékeket. Emiatt pedig hamarosan vagyonokat fizethet vissza a jogosultaknak.

Évek óta sérti az alaptörvényt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon gyakorlata, mely szerint a megözvegyült bejegyzett élettársak esetén öröklési illetéket szab ki. A törvény értelmében ugyanis a házastársakhoz hasonló illetékmentességet kellene élvezniük az élettársaknak is.

Mindezt Székely László, az alapvető jogok biztosa állapította meg. Az ombudsman szerint az adóhivatal jogtalanul szabta ki a megözvegyült élettársakra ingatlanöröklés esetén a 9 százalékos, egyéb esetben pedig 18 százalékos illetékmegfizetési kötelezettséget.

Székely László máris felkérte Tállai Andrást, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért is felelős parlamenti államtitkárát, mint az adóhivatal vezetőjét, intézkedjen a téves gyakorlat alapján kiszabott öröklési és ajándékozási illetékek visszafizetéséről. Egyúttal kérte, a jövőben egységesen járjanak el a szabályok értelmezése során.

Mindezek fényében az adóhivatal vagyonokat fizethet vissza a jogosultaknak a tévesen kirótt illetékek miatt. A jogszabályok ugyanis a házastársakra vonatkozó kötelezettségeket vagy jogokat állapítanak meg, amelyek a bejegyzett élettársakra is érvényesek, méghozzá külön utalás nélkül. Azt egyelőre nem tudni, az adóhivatal eleget tesz-e az ombudsman felhívásának, és visszafizeti-e a jogtalanul kiszabott illetékösszegeket – írja a Magyar Nemzet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top