Aktuális

Azt hiszed, 2017 van? Ne legyél benne olyan biztos…

Pezsgődurranással köszöntöttük az új esztendőt, 2017-et. Vagy 2770-et. Esetleg 106-ot. Számos időszámítási rendszer létezett és létezik ma is a nagyvilágban, nézőpont kérdése, hogy éppen melyik évben járunk.

Az általunk is használt Gergely-naptár természetesen közmegegyezésként szolgál afféle viszonyítási alapként, biztos pontként világszerte, ám több országban és kultúrában nem Krisztus születését tekintik az abszolút nullának. A Gergely- vagy Gregorian-naptár a Julián-naptár némi módosítása után keletkezett, amit még Julius Caesar vezettetett be Róma alapítása után 709-ben, azaz Kr. e. 45-ben. XIII. Gergely pápa aztán csak 1582. október 4-én adott ki rendeletet az általa elnevezett időszámításra, azaz 435 éve használjuk az “egyetemes” időszámítást. Volt is egy kis kavarodás a naptár életbe léptetésekor, amit a fifikás pápa úgy oldott meg, hogy az október 4-ére eső csütörtöki napot október 15-e, péntek követte. Így abban az évben a közbeeső tizenegy nap elmaradt.

Ab urbe condita

Vagyis a város alapítása óta. Az örök város márpedig Róma, így nem csoda, hogy az ókorban innen számították az éveket, és keltezéskor az A. U. C. rövidítést használták. Noha Róma alapítását már a korabeli tudós emberek is különböző időpontokra tették, a Gergely-naptár szerint i. e. 753. április 21-én volt a nagy nap. Hogy miért pont akkor, és reális-e egy napra tenni az ókori metropolisz alapítását? Kit érdekel, a lényeg, hogy az idei évünk A. U. C. 2770.

XIII. Gergely síremlékének részlete, amelyen a pápa átveszi az elkészített naptárat (Wikipédia)
XIII. Gergely síremlékének részlete, amelyen a pápa átveszi az elkészített naptárat (Wikipédia)

A bizánci naptár szerint még előrébb járunk, egészen pontosan 7525–7526-ban, ám tény, hogy ezt a naptárt Oroszországban is csupán 1700-ig használták. Alapja ennek is a Julián-naptár volt, ám itt az év szeptember elsején indult, és a bibliai teremtést a többihez képest egészen koránra teszi, első napja ugyanis Kr. e. 5509. szeptember elsején volt.

Théraváda és Dzsucse

Ázsia egy más világ, tudja minden világutazó, és miért is lenne ez másképp az időszámításban? Kambodzsában, Laoszban, Thaiföldön, Srí Lankán és Mianmarban vallási és állami ünnepekkor a buddhista naptárat használják. Bár apró eltérések országonként előfordulnak, valamennyi délkelet-ázsiai tradicionális kalendárium a hindu naptárat veszi alapul. Márpedig a buddhista naptár szerint 2561-ben járunk. Hivatalos elismertsége ugyan ma már nincs ennek a formának, ám a helyiek már csak olyanok, hogy fesztiváljaikhoz, ünnepeikhez és jeles napjaikhoz előszeretettel használják mostanság is ezt a hagyományos időszámítást.

Némileg egyszerűbb a helyzet a rettentő katonai diktatúrában, Észak-Koreában, ugyanis ott mindent a Nagy Vezér, Kim Ir Szen születésétől számolnak. Mivel ő 1912-ben született nagy fényességgel, logikus, hogy a világtól elzárt országban az idén 106-ot írnak. Ja, hogy az akkor 2018-ra jön ki? Igaz, azonban náluk sincs nulladik év, 1912 már 1. volt. Amúgy a hónapok és napok terén a Dzsucse-naptár megegyezik a Gergely-naptárral, csak ki kell vonnunk a kurrens évből 1911-et. Ezt 1997-ben, Kim Ir Szen halálának harmadik évfordulóján vezette be fia és örököse, a Kedves Vezető, Kim Dzsongil.

Észak-koreai Dzsucse naptár
Észak-koreai Dzsucse-naptár

Tizenhárom hónap

Az örmény naptár nem meglepő módon örmény számokat használ, és az örmény korszak kezdetétől, vagyis a keresztény időszámítás szerinti 552-től számolja az esztendőket. Ezen kívül, akárcsak az észak-koreaiak mesterséges kreálmánya, mindenben megegyezik a Gregorian-naptárral, egyszerűen el kell belőle venni 551-et, így kapjuk meg az idei év dátumának 1466-ot.

Az etiópok naptára már különlegesebb, ugyanis az évet 13 hónapra osztja. Ráadásul az első tizenkét hónap egységesen 30 napos, míg az utolsó, a tizenharmadik 5, illetve szökőév esetén 6 napból áll. Az utolsó, “extra” hónap neve paguemain, és manapság is roppant büszkék rá az országban, idegenforgalmi reklámokban is rendre felhasználják. Az etióp új év szeptember 11-én, szökőévben 12-én kezdődik, és a számolásban hozzánk képest 7-8 évvel vannak lemaradva, tehát a mi 2017-ünk Etiópiában 2009–2010.

Etióp naptár
Etióp naptár

És ha már Afrika, szót kell ejtenünk a kopt, más néven alexandriai naptárról is, ami az ókori egyiptomi időszámítást veszi alapul, és a mai napig használja a kopt ortodox egyház Egyiptomban. A kopt naptár évei és hónapjai megegyeznek az etióp időszámításéval, de más hónapneveket alkalmaznak, és le is vannak maradva néhány évszázaddal, ugyanis náluk az idén 1733, illetve 1734 van.

De akármennyit is írjanak azonban a kalendáriumok, a lényeg, hogy sikeres és boldog esztendőt kívánunk mindenkinek 2017-re. Illetve a holocén naptár szerint 12017-re.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top