Aktuális

Nem tetszik a taxisoknak az online pénztárgép

A január 1-jétől érvényes rendelet értelmében valamennyi taxiban online pénztárgépet kell üzemeltetni. A sofőrök beszereltették a gépeket, csakhogy az első tapasztalatok szerint azok alkalmatlanok a használatra.

A taxikba szerelt hordozható pénztárgépeket GPS-szel is felszerelték, ezért elvileg alkalmasak arra is, hogy az autó földrajzi helyét meghatározzák, az adatokat pedig továbbítsák a NAV-hoz. Az adóhatóság tehát valójában folyamatosan “láthatja”, mikor, merre taxizik a sofőr. A nyomkövető rendszer akkor is működik, ha a pénztárgépet kikapcsolják, így nem érdemes a csalással próbálkozni.

De mindez azt jelenti, ha a taxisok épp nem dolgoznak, hanem példának okáért családi ügyben használják az autót, a NAV ezt is lekövetheti, ami pedig személyiségi jogokat sérthet.

A taxisok ugyan kaptak a pénztárgépek beszerzéséhez 50 ezer forint állami támogatást, máris úgy látják, annak a többszörösét kell majd büntetésként befizetniük. Problémát okoz már önmagában a használata is, emiatt könnyen előfordulhat, hogy hibáznak. A büntetések pedig igen magasak, egymillió forintig terjed a mulasztási bírság.

Az online pénztárgépek szabályszerű használatát folyamatosan és fokozottan ellenőrzi a NAV. A taxisok azt is nehezményezik, hogy a számukra legforgalmasabb időszakban, szilveszter éjjelétől vezették be az új rendszert – szerintük ez is azt bizonyítja, a jogszabályt nem gondolták át kellően.

A taxisok arról is panaszkodtak, mennyire nem lehet az autókban rögzíteni a pénztárgépeket. Fizetéskor jellemzően vagy az ülés alól bányásszák elő, vagy a két első ülés közé próbálják beállítani. Utóbbi, nagyobb fékezés esetén könnyen sérülést okozhat, mert leeshet, a szélei pedig élesek. A pénztárgépek folyamatosan bántó kék fénnyel világítanak, ami különösen a sötétben való vezetéskor zavaró.

Azt ígérték, a gépeket egyetlen egyetlen feltöltéssel akár két-három napig is használhatják, a gyakorlatban mindössze öt-hat órát bírnak. Márpedig taxikban töltőkről működik az URH rádió, a navigáció, a telefon, ahol van, az utastér eseményeit rögzítő fedélzeti kamera, a pénztárgépeket menet közben feltölteni lehetetlen. A Dunántúli Napló megkérdezte a pénztárgépekről a taxisokat, akik egybehangzóan állították, a szabályozás átgondolatlan, a szerkezetek pedig alkalmatlanok a biztonságos használatra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top