Aktuális

Egyre több településen veszélyes a levegő minősége

A ködös, párás, hideg idő miatt gyorsan nő a levegő szennyezettsége. Budapesten kiadták a szmogriadót, de egyre több településen vált az egészségre veszélyessé a levegő minősége. Mutatjuk, melyek ezek. A sűrű köd miatt a MET is kiadta figyelmeztetését.

Az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén hétfőn a szálló por, a szmog magas koncentrációja miatt Budapestet, Százhalombattát, Tökölt, Szegedet, Miskolcot és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegőszennyezettséget jelző piros színnel.

Tizenkét településen, így Mosonmagyaróváron, Győrben, Tatabányán, Székesfehérváron, Esztergomban, Vácott, Egerben, Szolnokon, Debrecenben, Kazincbarcikán, Hernádszurdokon, és Oszlárban szintén egyre súlyosabb a helyzet. Ezeken a településeken a levegőminősége elérte az egészségtelen szintet, a térképen narancssárga színnel tüntették jelölik. A kifogásolt településeket zölddel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése nemzetközi index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd veszélye miatt hétfőre Somogy és Baranya megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki.

Egyre rosszabb a levegő minősége
Egyre rosszabb a levegő minősége

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top