Aktuális

Növekvő minimálbér és sok szabad hétfő – Így változik az életünk idén

Nem vagyunk jósok, hogy megmondjuk, milyen lesz 2017, de a törvények változásai alapján azért sok, főképp a pénztárcánkkal kapcsolatos változást ki tudunk következtetni. Egy biztos: nem lesz olcsóbb év 2017 az elődjénél.

Nőni fog a minimálbér

A korábbi bruttó 110 000 forintról 127 650 forintra növekszik a minimálbér 2017-ben, miután a kormány megállapodott a szakszervezetekkel. A bérminimum (szakképzett minimálbér) bruttó 129 000 forintról 161 250 forintra nőhet.

Olcsóbb lehet étteremben ebédelni/vacsorázni

Mivel az éttermi étkezés áfája 27-ről 18 százalékra mérséklődik, van rá némi esély, hogy idén valamivel olcsóbban ehessünk a kedvenc éttermeinkben. Ellene szól, hogy a szakács/pincér szakmában már régóta esedékes béremelésekre fordíthatják majd az így megspórolt pénzt a tulajdonosok, így könnyen lehet, hogy a számláink végösszege sok helyen így is ugyanannyi marad.

Felújítják a 3-as metrót

A Budapesten közlekedőket ez mindenképp súlyosan érinti majd még akkor is, ha autóval járnak. A metrófelújítás már többször is elcsúsztatott kezdését legutóbb tavaszról tették át nyári időpontra, de a vizes vébé még lazán közbeszólhat, így nincs kizárva, hogy csak a nyár végétől/ősz elejétől borul teljes káoszba a főváros közlekedése. Hacsak nem halasztanak még egyet.

Növekvő minimálbér és sok szabad hétfő - Így változik az életünk idén

Fotó: Neményi Márton

Drágulhatnak az élelmiszerek, a házhoz szállított ételek és a menzák

A minimálbér drasztikus emelését sokan nem tudják majd áremelés nélkül kigazdálkodni, ezért jó néhány élelmiszer ára szállhat el. A pékszövetség szerint leginkább a kenyér és péksütemények ára szállhat el, és bár 30 százalékos drágulást is emlegettek, ennél valószínűleg kisebb lesz az emelkedés. Az éttermi áfa csökkenése nem érinti az étel házhoz szállítást és a menzákat, így a minimálbéremelés miatt ott is áremelkedés várható, pont azokat szívatva ezzel, akik a leginkább árérzékenyek.

Az utalványok helyett készpénzt is kaphatunk juttatásként

A SZÉP kártya kedvező adózása ugyan megmarad, de az Erzsébet-utalványoké magasabb lesz. Viszont 2017-től akár készpénz is adható juttatásként kedvezményes adózással, így várhatóan sok munkáltató arra cseréli majd a drágább utalványozást. A készpénz juttatásként adott mértéke évente maximum százezer forint lehet dolgozónként. Magasabb adó terheli majd a tömegközlekedési bérletet, a befizetést az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárba és a képzési támogatásokat is. A közigazgatási határon kívülről munkába járók egy kicsit fellélegezhetnek, mert az eddigi 9 forintos kilométerenkénti adómentes költségtérítés ezután kilométerenként 15 forintra növekszik.

Örülhetnek a kisadózók

A katázás talán a legkedvezőbben adózó vállalkozási forma jelenleg, ám a hatmilliós bevételi határ miatt eddig sokan nem tudták igénybe venni. Ők most örülhetnek, mert a határ 2017-től 12 millióra nő.

1,6 százalékos lesz a nyugdíjemelés

Ez mindenképp emelkedés az előző évi 0,9%-hoz képest, de ha azt vesszük, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2017-re 2,3%-os inflációt jósol, már nem ennyire rózsás a helyzet. Ha beválik az MNB jóslata, utólag, az év végén kell rendezni az elmaradást egy összegben a nyugdíjasok felé.

Növekvő minimálbér és sok szabad hétfő - Így változik az életünk idén

Fotó: Neményi Márton

A családosok kapnak egy kis pluszt

2017-től már párhuzamosan is igénybe vehető az első házasok kedvezménye és a családi adókedvezmény. Korábban az első házasok kedvezményének megszűnését jelentette, ha 24 hónapon belül családot alapítottak, a kedvezmény ezentúl ebben az esetben is fennáll 24 hónapig.

A tankolás szuperolcsósága a múlté

Lassan búcsút inthetünk a rekord olcsó tankolásoknak, ugyanis idén megegyeztek egymással az olajkitermelő országok, és ha túl olcsónak érzik az olaj világpiaci árát, akkor termeléscsökkentéssel szólnak közbe, ahogy ezt már idén is megtették.

Sok szabad hétfőnk lesz

Bár a nagypénteket végül nem nyilvánították munkaszüneti nappá, 2017-ben öt hétfőnk is szabad lesz, így sok hosszú hétvégét kapunk. Kis üröm az örömben, hogy két ünnepnap (március 15., mindenszentek) épp szerdára esik, márpedig a hét közepére beiktatott szünet sosem olyan kedves, mint az, ami a hét elejére vagy végére esik.

Megszűnik az OEP

A közigazgatás buzgó átalakításának esik áldozatul az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ami valójában nem megszűnik, csak átalakul: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővé. Az egészségbiztosítási ellátásokkal, a baleseti táppénzzel és az utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladat- és hatásköröket az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság veszi át az OEP-től.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top