Aktuális

Csok 2017 – minden, amit tudni érdemes

Ha ti is gondolkodtok a kedvezmény igénybevételéről, akkor hasznos információkat tudhattok meg cikkünkből a csok 2017-es szabályairól. Összegyűjtöttünk mindent, amit már az igénylés előtt tudni érdemes.

A csok szabályait enyhítették, így az igénylés feltételei is egyszerűsödtek. Ugyanakkor 2016 februárjától külön szabályok vonatkoznak az új és a használt ingatlanok vásárlása esetén. A legkedvezőbb feltételekkel a háromgyermekes családok juthatnak hozzá a csokhoz, de a kétgyermekesek is magasabb összeget igényelhetnek, mint korábban.

Ennyiben változik a csok 2017-ben

A csok 2016 szeptemberében változott legutóbb jelentősebb mértékben, így 2017. január 1-jétől életbe lépő új rendelkezés egyetlen pontot érint. A korábbi szabályok szerint a csokot utólag is igényelni lehetett az építkezés addig felmerült költségeire. 2017-től erre már nem lesz lehetőség, az ingatlan készültségétől függetlenül a csok az igénylés benyújtását követően felmerült kiadásokra használható. Mindez azt jelenti, érdemes minél előbb igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt, lehetőség szerint az építkezés megkezdésének időpontjában.

Ezek a csok legfontosabb rendelkezései

A csok felújításra nem igényelhető, ugyanakkor új lakás és családi ház vásárlására, építésére nagyon is kérhető, de használt lakás vagy családi ház vásárlására is fordítható, sőt bővítésre, tetőtérbeépítésre is lehet kérni. Jó hír, hogy a gyermektelen, de gyermeket vállaló 40 év alatti házaspárok is benyújthatják a családi otthonteremtési kedvezményre való igénylést. Ők azért jó, ha tudják, hogy ha négy éven belül mégsem születne gyermekük, a támogatást vissza kell fizetniük a kamatokkal együtt. Életkori korlátot a rendelkezés a már gyermekes családok esetében ugyanakkor nem szab meg. 

A gyermekek után pedig akkor kalkulálható a kedvezmény, ha a várandós kismama a terhessége legalább 24. hetében jár, az eltartott gyerekek pedig még nem töltötték be a 20. életévüket. Amennyiben az eltartott gyermek nappali felsőoktatásban tanul, akkor ez a korhatár a 25. születésnap betöltése.

A csok 2017 támogatás összege igényelhető a bankoknál akár már az építés megkezdésekor, a teljes összeget ugyanakkor a használatbavételi engedély megszerzését követően folyósítják a kérelmezők számára. 

Ekkora összeg jár a csokra 2017-ben új lakások vásárlása vagy építése esetében

A csok vissza nem térítendő támogatás igényelhető összege

  • 1 gyermek után – 600 000 forint – bármekkora új lakás vagy családi ház vásárlása, építése esetében
  • 2 gyermek után – 2 600 000 forint – bármekkora új lakás vagy családi ház vásárlása, építése esetében
  • 3 gyermek után –  10 000 000 forint – legalább 60 négyzetméteres új lakás vagy legalább 90 négyzetméteres új családi ház vásárlása, építése esetében

Használt ingatlanok esetében további szabályok érvényesek a csok 2017-re

A csok vissza nem térítendő támogatás igényelhető összege

  • 1 gyermek után – 600 ezer forint – legalább 40 négyzetméter alapterületű ingatlan vásárlása esetében
  • 2 gyermek után – 1 430 000 forint – legalább 50 négyzetméter alapterületű ingatlan vásárlása esetén
  • 3 gyermek után – 2 200 000 forint – legalább 60 négyzetméter alapterületű ingatlan vásárlása esetén
  • 4 gyermek után – 2 750 ezer forint – legalább 70 négyzetméter alapterületű ingatlan vásárlása esetén

További fontos csok-szabályok

  • az igénylők egyikének legalább 180 napos folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie
  • feddhetetlen előélet szükséges
  • az igénylő legfeljebb az ingatlan 50 százalékos tulajdonrészével rendelkezhet
  • az igénylő és a gyermek(ek) legalább 10 éven át életvitelszerűen használják a megvásárolt ingatlant
  • hozzájárulnak, hogy ingatlanukra az állam 10 éves jelzálogjogot jegyeztessen be használt lakás vásárlása esetén
CSOK 2017 - minden, amit tudni érdemes

További hasznos cikkek a csokról az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top