Aktuális

Nem terrorcselekmény miatt zuhant le az orosz repülőgép

A szocsi partoktól másfél kilométerre találták meg a roncsokat. A hírszerzés közben megerősítette: nem terrortámadás következtében zuhant le az utasszállító. Valamilyen idegen tárgy kerülhetett a hajtóműbe.

Terrorcselekmény nem szerepel az orosz hadsereg Fekete-tengerbe zuhant gépének katasztrófáját kiváltó legfőbb, feltételezett okai között – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője. Egy nappal korábban az orosz hatóságok még nem zárták ki egy terrortámadás lehetőségét.

Az orosz hadsereg TU-154-ese vasárnap a Fekete-tengerbe zuhant, a roncsokat a szocsi partoktól másfél kilométerre találták meg. A gépen 92 személy utazott, 84 utas és 8 fős legénység. Az utasok között volt a híres Alekszandrov művészegyüttes 64 tagja, valamint kilenc újságíró. A zenészek arra készültek, hogy a szíriai hmejmimi orosz légi támaszponton szolgáló orosz katonáknak adjanak koncertet.

Peszkovéhoz hasonló véleményt közölt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) tájékoztatási részlege. Közleménye szerint azt feltételezik, hogy valamilyen idegen tárgy kerülhetett a hajtóműbe, illetve nem volt megfelelő minőségű a gépbe töltött üzemanyag, aminek következtében a hajtómű veszített teljesítményéből, és leállt.

A lezuhant gép áldozataira emlékeznek Szocsi tengerpartján (Fotó: AFP)
A lezuhant gép áldozataira emlékeznek Szocsi tengerpartján (Fotó: AFP)

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemzeti gyásznapot hirdetett hétfőre. A katasztrófa áldozatai közül tíz ember holttestét már kiemelték, és azonosításra az orosz fővárosba, Moszkvába szállították –közölték a hatóságok. Túlélőket nem találtak.

A mentő munkálatokban mintegy 3500 ember vesz részt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top