Aktuális

Betiltották a karácsonyt egy kínai egyetemen

Az ország hagyományaival összeegyeztethetetlen, giccses, idegen ünnepnek titulálta, és megtiltotta a karácsony ünneplését az intézmény. Helyett propagandafilmek nézésére kötelezték a hallgatókat.

Az állami média jelentései szerint “Iparkodjatok Kína kiemelkedő fiai és lányai lenni, mondjatok nemet a giccses nyugati ünnepekre” és “Álljatok ellen a nyugati kultúra terjeszkedésének” feliratú molinókat feszítettek ki a Hszian városában működő Északnyugati Egyetem egy campusán.

A diákok pedig arról számoltak be, hogy kötelező jelleggel három órán át propagandafilmeket kellett nézniük karácsony napján, amelyek közül az egyik Konfuciusz kínai filozófusról szólt. A vetítések alatt a tanárok állítólag őrt álltak az ajtóknál, és senkinek nem engedték, hogy elhagyja a termet.

Vencsou városában a hatóságok az iskolákban és óvodákban tiltottak be mindennemű karácsonyi ünnepséget, és a tilalom betartását kiküldött felügyelők ellenőrzik. A város oktatási hivatala szerint a lépés célja, hogy szembeszálljanak a nyugati ünnepeket a kínaiak kárára övező “megszállottsággal”.

A karácsony nem tartozik a hagyományos kínai ünnepek közé, de az ország nagyvárosaiban egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, különösképpen a fiatalok körében, akik közül egyre többen díszítik fel otthonukat, és ajándékozzák meg egymást ez alkalomból. Ugyanakkor ez, illetve általában véve a fiataloknak a nyugati popkultúra iránti fogékonysága gyakran kelt visszatetszést a Kínai Kommunista Párt konzervatívabb vezetői köreiben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top