Aktuális

Nukleáris fegyverkezésre szólított Donald Trump

Az USA leendő elnöke "megerősítené, és kiterjesztené" az USA nukleáris arzenálját. Mindezt néhány órával az után jelentette be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hazája nukleáris csapásmérő képességeinek fejlesztését ígérte.

Vlagyimir Putyin katonai tanácsadóival folytatott egyeztetés után még ezen a héten kedden mondta, hogy Oroszországnak “fejlesztenie kell stratégiai nukleáris erőinek harci képességeit, elsőként pedig a rakétaindító komplexumokat kell megerősíteni, hogy garantálhatóan át tudjanak hatolni a meglévő és jövőbeli rakétaelhárító rendszereken”. Nem egyértelmű, hogy az orosz elnök növelné-e az orosz atomfegyverek számát, vagy a jelenlegi rendszereket fejlesztené.

Néhány órával később Donald Trump Twitter-csatornájára írta ki, hogy “az Egyesült Államoknak nagy mértékben erősítenie és bővítenie kell nukleáris kapcaitásait, amíg a világ nem tér jobb belátásra az atomfegyverekkel kapcsolatban”.

Egyelőre nem tudni, hogy a leendő amerikai elnök teljesen új atompolitikát vezetne be, vagy a meglévő amerikai nukleáris arzenált modernizálná. Utóbbi folyamat jelenleg is zajlik, várható költségei több száz milliárd dollárra rúghatnak. Oroszországnak és az USÁ-nak együttesen több mint 14 000 nukleáris robbanófeje van.

Jason Miller, Trump kommunikációs igazgatója közleményben próbálta helyretenni az elnökjelölt Twitter-üzenetét. Szerinte Trump “a nukleáris fegyverek számának gyors növekedésével kapcsolatos fenyegetésre és annak megelőzésére gondolt” – noha erről nem volt szó a tweetben. Trump emellett hangsúlyozta, hogy szükség van az USA elrettentési kapacitásainak modernizálásra – írta Miller.

Az USA atomtengeralattjárói kezdenek elöregedni, mindegyik több mint 30 éves, a nagy hatótávolságú nukleáris bombázók, a B-52-esek pedig hatvanéves technológiát képviselnek. A Pentagon becslései szerint a következő 15 évben évi 18 milliárd dollárra lenne szükség a nukleáris triád – légi, vízi és szárazföldi csapásmérő képesség – modernizálására. Ez összesen 270 milliárd dollárt jelent. Az Arms Control Association adatai szerint az USA 7100, míg Oroszország 7300 nukleáris robbanófejet birtokol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top