Aktuális

Műholdelhárító fegyvert tesztelt Oroszország

Moszkva a demonstrációval feltehetően az érkező amerikai elnöknek, Donald Trumpnak akar üzenni.

A CNN értesülései szerint Oroszország sikeresen tesztelt egy új műholdelhárító fegyvert. Az USA nyomon követte a fegyver útját, amelynek most valószínűleg csak a kilövését tesztelték, mivel megsemmisített műhold nyomait nem észlelték.

Az orosz teszttel Moszkva üzenetet küldhet Donald Trumpnak, akit január 20-án iktatnak majd hivatalába, mint az Egyesült Államok 45. elnökét. Az oroszok űrhadviselési képességeiket demonstrálhatták az új fegyver próbájával.

Korábban már volt példa hasonlóra, amikor sikeresen tesztelték a szintén műholdak ellen bevethető Nudol nevű rakétát. Az amerikai katonai vezetés már kifejezte aggodalmát az egyre növekvő orosz műholdelhárító arzenál miatt, mivel az USA számára egyre fontosabbak a Föld körül keringő polgári és katonai műholdak.

Az amerikaiak szerint az oroszok öngyilkos műholdakat is pályára állítottak már. A Kosmos 2499 nevű eszközök feladata megközelíteni, majd megsemmisíteni az amerikai műholdakat.
“Nagyon jó hírszerzési eszközeink vannak, ezért látjuk azokat a fenyegetéseket, amelyeket még csak most fejlesztenek” – nyilatkozta még novemberben a CNN hírcsatornának John Hyten tábornok, az amerikai Stratégiai Parancsnokság (STRATCOM) első embere. “Ezért olyan fejlesztésekbe kezdtünk, amelyek segítségével megvédhetjük magunkat.”

A STRATCOM, amely többek között az amerikai űrbéli műveleteket is felügyeli, nem kívánta kommentálni a mostani eseményt.

Képünk illusztráció (Fotó: Tumblr)
Képünk illusztráció (Fotó: Tumblr)

“Világszerte figyelemmel kísérjük a rakétakilövéseket, de általában nem hozzuk nyilvánosságra az ezekhez kapcsolódó hírszerzési információkat – áll a STRATCOM közleményében. – Továbbra is aggodalommal figyeljük az egyre fejlettebb űrbéli képességeket világszerte, különösen Kína és Oroszország esetében, mivel mindkét ország kifejlesztett űrelhárítási megoldásokat.”

Kína 2007-ben egy régi meteorológiai műhold kilövésével demonstrálta saját fejlesztéseinek hatékonyságát, az Egyesült Államok 2008-ban tette meg ugyanezt. Akkor az amerikaiak azt mondták, a rakétával szétlőtt műhold után megmaradó törmelékfelhő jelentős kockázati tényező az űreszközök számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top