Aktuális

Átmentek a metrókocsik a samponos teszten

A 3-as vonalra káprázatosan felújított metrókocsikat tesztelték a minap. Az orosz járművek átmentek a biztonsági teszteken, köztük a furcsán hangzó samponos vizsgálaton is. Mi lehet ez az utóbbi? Mutatjuk.

Tesztelték a 3-as metróvonalra szánt szerelvény budapesti prototípusát. A felújítást végző cég szerint a biztonsági teszt egyik legfontosabb részén, az úgynevezett samponos teszten is tökéletesen megfelelt a jármű. A samponos teszt során csúszós sínfelületen történő megállást próbálták ki. A felújított orosz metró fékrendszere megfelelően működött, és az előírások szerint biztonságos távolságban megállította a vonatot.

Tesztelték emellett a kocsik elektromos szigetelését, a kaszni szivárgászárását, valamint az utasok vészhelyzetben történő evakuálásának a menetét is. A metró mindegyik próbán jól vizsgázott.

Az új szerelvényen modernizált pneumatikus rendszer és fékrendszer kapott helyet, teljes átalakításon esett át a meghajtórendszer is, amelynek köszönhetően a felújított vonatok energiafogyasztása 30 százalékkal alacsonyabb lesz.

Az utastérbe esztétikus, ugyanakkor rongálásbiztos üléseket és kapaszkodókat szereltek, továbbá az utastérben minden éghetetlen anyagból készült. Ezzel a felújított szerelvényeket újabb harminc évig használhatják.

A metrókocsik gyártójával, a szovjet-orosz Metrowagonmashsal tavaly augusztusban írták alá a szerződést 222 metrókocsi felújításáról. Az első két szerelvény már Budapestre érkezett, és jelenleg a magyar közlekedési hatóságok tesztelik. A gyönyörűen felújított szerelvények várhatóan 2017 tavaszán indulhatnak első útjukra a 3-as metróvonalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top