Aktuális

A magyarországi bankok a legnagyobb lehúzók

Meglepő avagy sem, mindenesetre most már felmérések is bizonyítják, a magyarországi bankok nyúlják le a legtöbb pénzt az ügyfelektől. A kelet-közép-európai régióban nálunk a legmagasabbak a banki szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjak, a pénzintézetek itt könyvelhetik el a legtöbb bevételt.

A kelet-közép-európai régióban Szlovákiában pörög a legjobban, Szlovéniában pedig a legkevésbé a hitelezés. A csehek hiteltartozása a legmagasabb, míg Romániában a legkisebb. Egyetlen mutatóban a magyarországi bankok is kitűnnek: ők a régió legjobban kereső pénzintézetei.

A magyar bankszektor kilátásai a régió nagyobb részéhez hasonlóan stabilak, a hitelállomány jövőre stagnálhat. A Fitch hitelminősítő a közelmúltban közzétett, 2017 Outlook: CEE Banks elemzése az újdonságnak csöppet sem számító megállapításai mellett ezúttal az országok bankrendszere közötti látványos eltérésekre is rávilágít.

Újra éledezik a banki hitelezés

Miközben a szlovák, a cseh és a lengyel bankok hitelezése növekedést mutat, addig Bulgáriában és Szlovéniában még véget sem ért a hitelválság. Magyarországon éledezik, és erősödik a hitelezés, de 2017-re stagnálást vár a hitelminősítő. A csehek között található a legtöbb eladósodott állampolgár, ugyanakkor a magyar háztartások eladósodottsága e mutató alapján egyáltalán nem kiugró.

A legnagyobb bevételt a magyar bankok könyvelhették el 2015-ben és 2016-ban az elszámolt kockázati költségeket is figyelembe véve. Mindez tehát azt jelenti, hogy szolgáltatásaikért ügyfeleiknek a magyar bankok a régiós országokhoz képest jóval magasabb mértékű díjakat, bankköltségeket számolnak fel.

Stabil a magyar bankrendszer

Tőkehelyzetét tekintve az ottani bankválság miatt nagyon feltőkésített szlovén bankrendszer áll a legjobban, a magyar bankoké a második hely. Ugyanebben a kategóriában a bolgár bankok teljesítenek a leggyengébben. A Fitch stabilnak látja a magyar bankszektor kilátásait, amit több egyéb mellett arra is alapoz, hogy a magyarországi bankok tőkehelyzete megfelelő, finanszírozási kockázataik pedig korlátozottak.

A magyar bankrendszer refinanszírozási kockázatai is mérsékeltek, a betéti finanszírozás stabil, a likviditási tartalékok pedig kellően magasak – írja a Portfólió.

A magyarországi bankok keresnek a legjobban
A magyarországi bankok keresnek a legjobban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top